Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!!

ΙΟΥΝΙΟΣ
Ο ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Σώσε τον πλανήτη γη!!!
Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Με αφορμή την ημέρα αυτή επιλέξαμε να προσεγγίσουμε το θέμα της Ενέργειας.
Ως ενέργεια εννοούμε την ικανότητα ενός σώματος να παράγει έργο.Συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρώπινου γένους. Υπάρχουν διάφορες μορφές ενέργειας όπως η κινητική,η δυναμική, η χημική, η πυρηνική, η θερμική και η ηλεκτρική.
Όταν κάνουμε λόγο για ενέργεια, έχουμε στο μυαλό μας τις "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας"(ΑΠΕ),οι οποίες προέρχονται από φυσικές διαδικασίες όπως ο άνεμος και η κυκλοφορία του νερού.
Τα πλεονεκτήματα που ορίζουν τις συγκεκριμένες μορφές ενέργειας είναι το γεγονός πως δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον με τοξικά απόβλητα και ότι είναι μη εξαντλήσιμες πηγές ενέργειας.

Εμείς επιλέξαμε ως βασικό θέμα την ηλιακή ενέργεια!

Με τον όρο ηλιακή ενέργεια ορίζουμε όλες τις μορφές ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο.
Παραδείγματα μορφών ηλιακής ενέργειας: φως, θερμότητα, ακτινοβολίες.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
 Α. Υποδεχόμαστε τα παιδιά στην τάξη, με τη συνοδεία ανατολίτικης μουσικής μελωδίας ή κάτι που να θυμίζει είδη αιγυπτιακής μουσικής μελωδίας. Καθόμαστε στη γωνιά της συζήτησης και ζητάμε από τα παιδιά να κλείσουν τα μάτια και να αφεθούν στο ταξίδι που θα τους οδηγήσει η εκπαιδευτικός. Για 3 λεπτά αφηγούμαστε μία σύντομη ιστορία με κεντρικό πρόσωπο το θεό Ήλιο. Την ιστορία τη δημιουργεί η εκπαιδευτικός, σύμφωνα με τα όσα θέλει να παρουσιάσει στα παιδιά για το θεό Ήλιο.Έπειτα ζητάμε από τα παιδιά να ανοίξουν τα μάτια τους και να χαλαρώσουν. Κλείνουμε τη μουσική και ζητάμε από τα παιδιά να μοιραστούν τα συναισθήματα τους από το σύντομο αυτό ταξίδι τους. 
Ποιο πρόσωπο συναντήσαμε στο ταξίδι μας;
Πώς θα το περιγράφατε αυτό το πρόσωπο;
Είναι υπαρκτό πρόσωπο ή ένα πρόσωπο της φαντασίας μας;
Στη συνέχεια παρουσιάζουμε στα παιδιά εικόνες από τον ήλιο, όπως αναπαριστάνεται στην αρχαία ελληνική και παγκόσμια μυθολογία.
Ο θεός Ήλιος στην ελληνική μυθολογία
Ο θεός Απόλλωνας


Ινδουιστική θεότητα του ήλιου

Ο θεός του Ήλιου στην Ιρλανδία
Οι 10 ήλιοι της κινεζικής μυθολογίας

Οι θεότητες του ήλιου Lisa και του φεγγαριού Mawu στη Γκάνα



Ο θεός Ρα της Αιγύπτου

Ο θεός των Ατζέκων 
Ποιο είναι το πρόσωπο που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εικόνες;
Ποιες διαφορές και ποιες ομοιότητες εντοπίζουμε στις εικόνες;
Έχετε ακούσει κάποια ιστορία για το θεό Ήλιο;

Συζητάμε για τον θεό ήλιο στην ελληνική μυθολογία: είναι ο γιος του Υπερίωνα και έχει δύο αδελφές, τη θεά του φεγγαριού Σελήνη και τη θεά της αυγής Ηώ. Ο Ήλιος ως θεός προϋπήρξε του Φοίβου-Απόλλωνα.Πολλοί πιστεύουν πως ο Απόλλωνας έγινε αργότερα ο Ολύμπιος "ηλιακός θεός".

Λατρεύονταν στη Πελοπόννησο και τη Ρόδο,
που ήταν το νησί που πιστευόταν πως ανέσυρε
από τη θάλασσα ο Ήλιος.
Μάλιστα στον Ήλιο ήταν αφιερωμένος
ο Κολοσσός της Ρόδου.





   Σχολιάζουμε το μύθο του Φαέθοντα, του γιου του Ήλιου και της Κλυμένης.
P.P.Rubens "Η πτώση του Φαέθοντος", 1604
Σύμφωνα με το μύθο, ο Φαέθων οδήγησε το άρμα του πατέρα του, αλλά μόλις είδε τον Σκορπιό στον ουρανό, τρόμαξε τόσο πολύ, με αποτέλεσμα να χάσει την ψυχραιμία του και δεν μπόρεσε να ελέγξει τα ηνία του άρματος του.Άρχισε να ανεβοκατεβαίνει, απειλώντας πως θα καταστρέψει τη γη. Τα άλογα του ήρθαν τόσο κοντά στη γη, ώστε έκαψαν τα πάντα πάνω στη γη. Ο Δίας για να σταματήσει τη καταστροφή αυτή, έριξε τον Φαέθων με έναν κεραυνό στον Ηριδανό ποταμό,σκοτώνοντας τον.

Έπειτα σχολιάζουμε τις θεότητες στη παγκόσμια μυθολογία, μέσα από τις παραπάνω εικόνες.

Τέλος αξιοποιούμε το σημείο της ιστορίας με το άρμα του Ήλιου να ανεβοκατεβαίνει και συζητάμε για την επίδραση του ήλιου στη ζωή μας. Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες και ζητάμε να ζωγραφίσουν σε χαρτί του μέτρου τι θα συνέβαινε στη γη, αν ο ήλιος έκαιγε πάρα πολύ ή δεν μας ζέσταινε καθόλου.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου