Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Προσεγγίζοντας την εποχή του Φθινοπώρου!!!


ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ


Α. Δημιουργούμε έναν χώρο μέσα στην τάξη με εικόνες που απεικονίζουν διάφορα φθινοπωρινά τοπία. Τοποθετούμε πανιά σε χρώμα καφέ και σκούρο κίτρινο και πολλά ξερά φύλλα. Βάζουμε να ακούγεται ένας ήχος από αεράκι και ζητάμε τα παιδιά να καθίσουν σε κύκλο. Τους προτρέπουμε να κλείσουν τα μάτια τους και να φανταστούν μία φθινοπωρινή μέρα. Μας παρουσιάζουν αυτό που σκέφτηκαν και έπειτα μοιράζουμε λευκά χαρτιά Α4. Ζητάμε να ζωγραφίσουν οτιδήποτε τους θυμίζει την εποχή του φθινοπώρου και τις κολλάμε όλες μαζί, σχηματίζοντας ένα ομαδικό κολάζ. 

Β. Παρουσιάζουμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα το φθινόπωρο και συζητάμε για τα βασικά χαρακτηριστικά της εποχής. 
-Ποια χρώματα κυριαρχούν την εποχή αυτή;
- Τι συναισθήματα μας προκαλεί η εποχή του φθινοπώρου;
- Ποιες αλλαγές παρατηρούνται σε σχέση με το καιρό;
- Πόσο αλλάζει η φύση γύρω μας;

Βα Επιλέγουμε στοιχεία από τους πίνακες και τα παρουσιάζουμε στα παιδιά. Σε ποιο πίνακα ανήκει το κάθε στοιχείο; Έπειτα επιλέγουμε ένα κομμάτι από έναν πίνακα και ζητάμε από τα παιδιά να βρουν σε ποιον ανήκει. Τα υπόλοιπα κομμάτια υπάρχουν στο πάτωμα και τα παιδιά δημιουργούν ξανά τον πίνακα.

Γ. Αφήνουμε στο πάτωμα αντικείμενα όπως: μία ομπρέλα, ένα αδιάβροχο,πλαστικά φθινοπωρινά φρούτα, ξερά φύλλα. Σε μικρές ομάδες, επιλέγουν τα αντικείμενα και δημιουργούν μία φθινοπωρινή εικόνα.Με το δικό μας έναυσμα ξεκινούν να στήνονται και μόλις πούμε 1,2,3 stop ,σταματούν και δημιουργούν μία παγωμένη εικόνα. Φωτογραφίζουμε τις ομάδες.

Δ. Βάζουμε τη μουσική του Vivaldi με θέμα το φθινόπωρο. Αφήνουμε τα παιδιά να κινηθούν στο χώρο, συγκεντρώνοντας ότι τους θυμίζει την εποχή αυτή( φρούτα, φύλλα). Τα συγκεντρώνουμε και εμφανίζουμε ένα μεγάλο χαρτί του μέτρου, στο οποίο έχουμε ζωγραφίσει μία ανδρική φιγούρα. Ζητάμε από τα παιδιά να κοσμήσουν τον άνδρα με τα φρούτα και τα φύλλα. Φωτογραφίζουμε την εικόνα και έπειτα τη συγκρίνουμε με τον πίνακα του Τζιουζέπε Αρτσιμπόλντο. Εντοπίζουμε ομοιότητες και διαφορές.




A. Plotnikov
Φθινόπωρο στη πόλη
John Cruse
Φθινοπωρινός Θερισμός
M. Yambush
Φθινοπωρινή βροχή
S. Adamenko
Φθινοπωρινός Δρόμος
Dean Eltse
Φθινοπωρινός Δρόμος
Andrei Bogdanov
Φθινοπωρινό Πάρκο
Janak Vladimir
Φθινοπωρινή Μέρα
Hans Andersen Brendekilde
Μονοπάτι του Δάσους στο Φθινόπωρο (1902)
Mary Cassatt
Φθινόπωρο (1880)
Fred Swan
Το σπίτι 
Fred Swan
Σπίτι το Φθινόπωρο
Kosenko Victoria
Μετά τη βροχή
V. Busygin
Βροχή στο φθινοπωρινό πάρκο
A. Hodyukov
Φθινοπωρινό Φώς
Winslow Homer,
Φθινόπωρο (1877




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου