Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα γλυκό καλωσόρισμα....


Πρώτες μέρες στο σχολείο......
 
Οι πρώτες μέρες στο σχολείο είναι απαιτητικές τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εκπαιδευτικούς.Τα παιδιά εισέρχονται σε ένα καινούργιο χώρο, ενώ οι εκπαιδευτικοί καλούνται να προσεγγίσουν διαφορετικές προσωπικότητες και να βρουν τρόπους να νιώσουν τα παιδιά οικεία και όσο πιο άνετα γίνεται. Για κάποια χρειάζεται χρόνος και διαφορετικό είδος προσέγγισης,ωστόσο δεν χρειάζεται ανησυχία και άγχος. 

Τις πρώτες μέρες θα μπορούσε να γίνει μια προσπάθεια προσέγγισης προς τα παιδιά μέσα από διάφορα μουσικοκινητικά παιχνίδια και με πολύ ελεύθερο παιχνίδι. Τα παιδιά θα πρέπει να αισθανθούν αρχικά οικεία με το χώρο γύρω τους και να τον εξερευνήσουν όσο μπορούν περισσότερο. Έπειτα τα οργανωμένα παιχνίδια θα πρέπει να έχουν βασικό στόχο τη διασκέδαση και τη χαλάρωση των παιδιών. Σταδιακά γνωρίζουμε τις "γωνιές της τάξης μας" και δημιουργούμε τους δικούς μας κανόνες.

Αφού τα παιδιά επιλέξουν το ράφι τους για τη τσάντα και το προσωπικό τους συρτάρι όπου θα τοποθετούν τις εργασίες τους, αρχίζουμε να γνωρίζουμε τους χώρους της τάξης και τα παιχνίδια που υπάρχουν μέσα. Βλέπουμε τα παραμύθια της βιβλιοθήκης μας, τα παιχνίδια του οικοδομικού υλικού, τα αντικείμενα της θεατρική γωνιάς, τις κούκλες του κουκλοθεάτρου, τα επιτραπέζια παιχνίδια κλπ. 

Καθόμαστε στη παρεούλα και συζητάμε για το τι θα κάνουμε εκεί κάθε πρωί και δείχνουμε στα παιδιά τον πίνακα όπου θα αναρτούμε καθημερινά την ημερομηνία και τις καρτέλες καιρού.

Δημιουργούμε τους κανόνες για τη κάθε γωνιά, όπως πόσα παιδιά θα πρέπει να παίζουν κάθε φορά και περίπου πόση ώρα θα επιτρέπεται το ελεύθερο παιχνίδι. Φυσικά αναφερόμαστε σε σωστούς τρόπους συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μας.Μπορούμε να καταγράφουμε με λίγα λόγια το τι κάνουν τα παιδιά και πώς συνεργάζονται. Επίσης θα μπορούσαμε να μοιράζουμε μικρά βραβεία τα οποία φτιάχνουμε εμείς από χαρτί κάνσον και μπορούν να έχουν οποιοδήποτε σχήμα θέλουμε. Το βραβείο θα δίνεται στην ομάδα που τήρησε όλους τους κανόνες,κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.Μπορεί το βραβείο να δοθεί και σε περισσότερες από μία ομάδες.

Για τις πρώτες μέρες στο σχολείο και γενικά για το πρώτο μήνα καλό είναι τα παιδιά να ασχολούνται και με εικαστικές τέχνες. Ειδικότερα για τα πιο μικρά παιδιά θα πρέπει η εκπαιδευτικός να δίνει πολλά παστέλ και τα παιδιά με τα χέρια τους να φτιάχνουν ότι θέλουν σε χαρτόνι του μέτρου.Τα ρούχα να είναι άνετα και πρόχειρα σε περίπτωση που ασχοληθούμε με τα παστέλ.

Εξηγούμε στα παιδιά τον τρόπο που πηγαίνουμε τουαλέτα(ένα ένα παιδί),τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούμε όταν έρχεται η ώρα του δεκατιανού, ενώ αναφερόμαστε και στο παιχνίδι στην αυλή.Γράφουμε τους κανόνες της τάξης μας και έπειτα οδηγούμαστε στο παρουσιολόγιο. 


Στο παρουσιολόγιο υπάρχουν φωτογραφίες των παιδιών και τα ονόματα τους. Στην αρχή της χρονιάς θα πρέπει τα παιδιά να μάθουν να τοποθετούν τη φωτογραφία τους στο παρουσιολόγιο και έπειτα να βάζουν τη καρτέλα με το όνομα τους.Επίσης μπορούν αργότερα να τοποθετούν τη φωτογραφία τους δίπλα στο όνομα τους.


Καλή χρονιά!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου