Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας φθινοπωρινός περίπατος......!!!!!!!!!!!!



ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ!!!!!
Με την άφιξη του φθινοπώρου δίνεται η ευκαιρία στον εκπαιδευτικό να μιλήσει για την αλλαγή του καιρού και της φύσης γενικότερα. Επίσης μπορούμε μέσα από έναν απλό περίπατο στη γειτονιά, στο πάρκο, ή στην αυλή του σχολείου τα παιδιά να προσεγγίσουν βιωματικά το θέμα της αλλαγής του καιρού.Επιλέγουμε ποια μέρα είναι κατάλληλη για περίπατο, εφοδιαζόμαστε με μικρά καλαθάκια που έχουμε φέρει από το σπίτι μας και μία φωτογραφική μηχανή και η διασκέδαση ξεκινά.....

Μέσα στο καλάθι τα παιδιά ενθαρρύνονται να μαζέψουν οτιδήποτε τους εντυπωσιάζει από την επίσκεψη τους στο πάρκο(φύλλα,κουκουνάρια,μικρά ξυλάκια),φωτογραφίζουμε τα δέντρα,τα ξεραμένα φύλλα,τα κουκουνάρια κλπ.... Μπορούμε να κάνουμε πικ-νικ στο δάσος και να παίξουμε ελεύθερα.

Τι θα λέγατε να φωτογραφηθούμε μέσα στο πάρκο;
Τα παιδιά επιλέγουν ένα σημείο και τους φωτογραφίζουμε σε οποιαδήποτε πόζα επιθυμούν,κρατώντας το καλάθι με τις περισυλλογές τους. Η φωτογραφία μπορεί να είναι ατομική/ομαδική ή και τα δύο.

Παρατηρούμε τα δέντρα και τα φύλλα.
Ποιες αλλαγές βλέπουμε σε σχέση με το καλοκαίρι;

Η εκπαιδευτικός καταγράφει τις απαντήσεις των παιδιών και έπειτα καθόμαστε για ένα χαλαρό πικ-νικ!!!!


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΤΑΞΗ ΜΑΣ!!!!!!!!!

Την επόμενη μέρα ή την ίδια μέρα(εφόσον υπάρχει χρόνος),καθόμαστε σε κύκλο στο πάτωμα της τάξης μας και ο καθένας παρουσιάζει τι μάζεψε μέσα στο καλαθάκι του. Παρατηρούμε και βλέπουμε πόσα ίδια πράγματα συλλέξαμε. Ποια χρώματα κυριαρχούσαν στο πάρκο και τι καταλαβαίνουμε για την εποχή μας;

Ακούμε τη μουσική του Vivaldi  με θέμα το "Φθινόπωρο" και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μας πουν τι εικόνες βλέπουν μέσα από αυτή τη μουσική.Μοιράζουμε χαρτιά Α4 και ζωγραφίζουμε την εικόνα με την συνοδεία και πάλι της μουσικής.

Η δραστηριότητα συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες με τις φωτογραφίες μας να εκτυπώνονται και τα παιδιά να δίνουν έναν τίτλο στη καθεμία χωριστά. Επιλέγουμε κάποιες και τις τοποθετούμε σε χαρτόνι του μέτρου, τοποθετώντας τες σε μία γωνιά της τάξης μας.

Με τα φύλλα που συγκεντρώσαμε μπορούμε να φτιάξουμε σε χαρτί του μέτρου, ένα δικό μας φθινοπωρινό δέντρο και να το αφήσουμε στη γωνιά με τις φωτογραφίες μας.
Κάτω από το δέντρο γράφουμε μία φανταστική ιστορία για το δικό μας δέντρο...
(αυτοσχέδια ιστορία)....
"Σε ένα πάρκο κοντινό ζει ένα δέντρο φθινοπωρινό, έχει φύλλα κιτρινωπά, καφέ και πορτοκαλιά...Όταν βλέπει τα παιδιά από τη πολύ του τη χαρά, ρίχνει τα φύλλα του,  ξερά...Πόσο το θαυμάζω και όλο το κοιτάζω..Τη τάξη μου στολίζει και την καρδούλα μου γεμίζει...."


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
1. Με τα κουκουνάρια μπορούμε να φτιάξουμε σκιουράκια. Παίρνουμε ρολό υγείας και βάζουμε κόλλα στο πάνω μέρος του, έπειτα ανοίγουμε από μπροστά το κουκουνάρι και περνάμε το ρολό μέσα στο κουκουνάρι. Βάφουμε το ρολό και κολλάμε ματάκια και στόμα..

2.Ακόμα μπορούμε να φτιάξουμε ψηφιδωτές εικαστικές δημιουργίες από τα κουκουναράκια..






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου