Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς να οργανώσουμε τον ατομικό φάκελο των παιδιών;



Από την αρχή της χρονιάς θα πρέπει να οργανώνουμε έναν προσωπικό φάκελο για το κάθε παιδί της τάξης μας. Ο φάκελος μπορεί να είναι ένα ντοσιέ, μία διαφάνεια, ή οτιδήποτε θα μπορούσε να βρίσκεται μέσα στο συρτάρι του παιδιού.

Στον ατομικό φάκελο συγκεντρώνουμε εκπαιδευτικό υλικό από τις εργασίες των παιδιών που αφορούν όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Από εικαστικά έργα μέχρι φύλλα εργασίας, φωτογραφίες που απεικονίζουν τα παιδιά να εργάζονται είτε ατομικά είτε ομαδικά. Επίσης ο φάκελος θα πρέπει να περιέχει παρατηρήσεις της εκπαιδευτικού και τη καταγραφή τους.

Όσον αφορά τα έργα που θα επιλέγονται αυτό είναι ένα κομμάτι, το οποίο μπορούμε να το αφήσουμε και στη κρίση των παιδιών. Να επιλέγουν τα ίδια ποια έργα θα μπαίνουν στον ατομικό τους φάκελο και να συζητούν με την εκπαιδευτικό για την επιλογή τους.

Ο ατομικός φάκελος ανανεώνεται και στο τέλος της χρονιάς δίνεται στους γονείς των παιδιών. Επίσης σε κάθε ενημέρωση γονέων θα πρέπει η εκπαιδευτικός να δείχνει στους γονείς το περιεχόμενο του, τις παρατηρήσεις της, τα συμπεράσματα της πάνω σε βασικά θέματα που μπορεί να έχουν προκύψει. Γενικότερα ο ατομικός φάκελος βοηθά πολύ στην διαδικασία της αξιολόγησης και συνίσταται να γίνεται για όλα τα παιδιά.

Σημαντικό είναι να προτείνουμε και στους ίδιους τους γονείς να παρατηρούν τα παιδιά τους και να καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους. Σε μία καθιερωμένη συνάντηση συζητούν εκπαιδευτικός και γονείς τα όσα έχουν καταγράψει και έχουν δει.

Ας μην ξεχνάμε πως μία σωστή συνεργασία αποτελεί το "κλειδί" της επιτυχίας για το παιδί....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου