Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ!!!




Η Απόκρια είναι μια περίοδος όπου οι άνθρωποι χορεύουν,τραγουδούν,κάνουν αστεία και φάρσες.Είναι γενικότερα ένα έθιμο χαράς και ξεγνοιασιάς. Τα μικρά παιδιά περιμένουν να μεταμφιεστούν  σε χαρούμενα ζωάκια,νεράιδες,πρίγκιπες και ξωτικά.Άνθρωποι όλων των ηλικιών αισθάνονται και πάλι παιδιά και διασκεδάζουν όλο αυτό το διάστημα.

Η λέξη αποκριά προέρχεται από τη πρόθεση -από και το ουσιαστικό κρέας.Σημαίνει την αποχή από το κρέας. Ενώ η λέξη καρναβάλι προέρχεται από το carne(κρέας) και το vale(αποχαιρετώ).

 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Η Απόκρια σχετίζεται με τη γιορτή προς τιμή του θεού Διονύσου, που ήταν ο θεός του γλεντιού,του κρασιού και της γονιμότητας. Οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν και όλα τα δρώμενα γίνονταν για να ξεγελαστούν τα κακά πνεύματα,που κρατούσαν τη γη νεκρωμένη,προκειμένου να την αφήσουν να βλαστήσει και πάλι.

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της Αποκριάς είναι το γαϊτανάκι.


Το γαϊτανάκι συμβολίζει τον κύκλο της ζωής που ανοίγει και κλείνει για τον άνθρωπο και όλα έχουν μια συνεχή ροή γεγονότων,που δένονται με έναν μίτο,το παιχνίδι.
Γυναίκες και άντρες μπλέκουν τις πολύχρωμες κορδέλες τους,χορεύοντας γύρω από ένα κοντάρι.
Ένα άλλο έθιμο είναι αυτό της Τσικνοπέμπτης,όπου όλα τα σπίτια εκείνη την ημέρα ψήνουν κρέας,χορεύουν και γλεντούν.Τη τελευταία Κυριακή της αποκριάς, οι μασκαράδες του Πατρινού καρναβαλιού καίνε τον βασιλιά καρνάβαλο χορεύοντας και διασκεδάζοντας.

Η Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις "τσίκνα" και "Πέμπτη".Γιορτάζεται 11 ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Εκείνη την ημέρα τρώμε κρέας ψημένο,χορεύουμε,διασκεδάζουμε ενώ είναι η ημέρα που μεταμφιέζονται όλοι.

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

Κομοτηνή
Τα ζευγάρια που επρόκειτο να παντρευτούν,ανταλλάσσουν μεταξύ τους τρόφιμα.Ο άντρας προσφέρει μία κότα και η γυναίκα ένα ταψί με μπακλαβά.

Κοζάνη
Γιορτάζεται το έθιμο του καμένου φαγητού,όπου οι νοικοκυρές "ξεχνάνε" το φαγητό μέσα στην κατσαρόλα.

Σέρρες
Το κρέας ψήνεται στο δρόμο και οι άνθρωποι ανάβουν μεγάλες φωτιές και πηδούν από πάνω τους.

Πάτρα
Γιορτάζεται το έθιμο της "Κουλούρας".Ένας άντρας μεταμφιέζεται στη Γιαννούλα τη Κουλουρού και πιστεύει πως είναι ερωτευμένος μαζί της ο Ναύαρχος Ουίλσον, ο οποίος θα της κάνει πρόταση γάμου.Ντύνεται νύφη και πηγαίνει στο λιμάνι να τον καλωσορίσει.

Αρκαδία
Έχουμε τα οικογενειακά γλέντια, όπου παππούδες,γονείς,παιδιά,εγγόνια,ξαδέρφια,θείοι διασκεδάζουν με χορό και τραγούδι.

Πόρος
Έχουμε το έθιμο με τα Αερόστατα,όπου τα άφηναν όλα μαζί να πάνε ψηλά και συναγωνίζονταν ποιος έφτιαξε το μεγαλύτερο, το πιο πρωτότυπο σχέδιο και ποιο θ'ανέβει ψηλότερα.

Κέρκυρα
Γιορτάζεται το έθιμο "Πετεγολέτσια" ή "Κουτσομπολιά", όπου οι γυναίκες της παλιάς πόλης βγαίνουν στα παραθύρια των καντουνιών και κουτσομπολεύουν στα κερκυραϊκά.

Ίος
Έχουμε τους Κουδουνάτους, όπου μεταμφιέζονται με κουδούνια προβάτων και χορεύουν στη Χώρα,μοιράζοντας ευχές.

Ηράκλειο Κρήτης
Με τη συνοδεία της κρητικής λύρας, μικροί και μεγάλοι διασκεδάζουν χορεύοντας στους δρόμους.Όλοι είναι μεταμφιεσμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου