Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τους γονείς και να προσπαθήσει να τους κάνει να τον εμπιστευτούν. Αρχικά θα πρέπει να ενημερώσει τους γονείς για βασικά πρακτικά πράγματα της καθημερινότητας των παιδιών στο σχολείο. Έπειτα να τους ενημερώσει για διάφορα παιδαγωγικά θέματα και για τις τάσεις της παιδαγωγικής προσέγγισης.
Τι πρέπει να περιέχει αυτή η βαλίτσα του εκπαιδευτικού;
- Φύλλο ενημέρωσης από τους γονείς για το παιδί τους(τι του αρέσει να κάνει στο σπίτι, ποιες είναι οι αγαπημένες του ασχολίες, πώς συμπεριφέρεται στο παιχνίδι του, πώς δείχνει να αντιδρά σε διάφορα προβλήματα, τι δεν του αρέσει να κάνει, πώς συμπεριφέρεται με άλλους συνομήλικούς του, πώς επικοινωνεί με τους ενήλικες, πώς δείχνει τον θυμό του ή αντίστοιχα τη χαρά του.
Το φύλλο δίνεται από τον εκπαιδευτικό στους γονείς με την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο ή την πρώτη μέρα της συνάντησης τους.
- Έναν οργανωμένο οδηγό που δημιουργεί ο ίδιος ο εκπαιδευτικός και παρουσιάζει γραπτά στους γονείς. Ο οδηγός φτιάχνεται στον υπολογιστή και ο εκπαιδευτικός τον εκτυπώνει δίνοντας τον. Εκεί παρουσιάζει το πώς λειτουργεί ο ίδιος μέσα στη τάξη, πώς οργανώνει το πρόγραμμα του, ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του, τον τρόπο αξιολόγησης του, ενώ αναφέρεται και στον ατομικό φάκελο του παιδιού.
- Έναν οδηγό που αναφέρεται σε βασικά παιδαγωγικά θέματα και θέματα που έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά των παιδιών αυτής της ηλικίας. Ο εκπαιδευτικός επιλέγει τα θέματα τα οποία θα θίξει (γιατί τα παιδιά κλαίνε τις πρώτες μέρες στο σχολείο, τι είναι η προσαρμογή και πώς επιτυγχάνεται, αναφορά σε γνωστούς παιδαγωγούς, τι είναι η μετάβαση και πώς επιτυγχάνεται) και οτιδήποτε άλλο θεωρεί καλό να γνωρίζει ένας γονέας. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να βρει υλικό από διάφορα επιστημονικά συγγράμματα και τα πάντα να είναι τεκμηριωμένα επιστημονικά. Ο οδηγός εκτυπώνετε και δίνετε στους γονείς.
- Ένα ημερολόγιο το οποίο θα υπάρχει έξω από τη τάξη σε κάθε συνάντηση με τους γονείς και οι οποίοι θα μπορούν να γράφουν απορίες και οτιδήποτε άλλο θα ήθελαν να συζητήσουν ή να μάθουν στην επόμενη συνάντηση τους με την εκπαιδευτικό.
- Το μήνα μία φορά η εκπαιδευτικός θα δίνει στους γονείς ένα φύλλο με προτεινόμενες δραστηριότητες για το σπίτι. Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν τρόπους ενασχόλησης με το παιδί τους στο σπίτι, να μία ευκαιρία να βοηθήσουμε τους γονείς να αφιερώσουν ποιοτικό χρόνο με το παιδί τους.Οι δραστηριότητες μπορούν να είναι συνέχεια με κάτι που ασχοληθήκαμε στη τάξη μας ή πρόκειται να ασχοληθούμε, παιχνίδια με τη συνοδεία μουσικής, εικαστικά κλπ.
Αυτές είναι προσωπικές ιδέες που ο καθένας μπορεί να εμπλουτίσει...........................................!!!!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου