Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα χορού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου,οργανώνουμε θεματικές προσεγγίσεις για την ομάδα της τάξης μας.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της Unesco.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε από την ημέρα γέννησης του ιδρυτή του σύγχρονου μπαλέτου Ζαν-Ζορζ
Νοβέρ.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Α. Παρουσιάζουμε εικόνες στα παιδιά με ανθρώπους που χορεύουν είτε μόνοι τους, είτε σε ζευγάρια, είτε σε μικρές ή μεγάλες ομάδες.Αφήνουμε τα παιδιά να τις επεξεργαστούν και στη συνέχεια συζητάμε για το τι κάνουν οι άνθρωποι στις εικόνες, ποιους χορούς ξέρουμε, ποιοι χοροί χορεύονται ατομικά, ποιοι σε ζευγάρια και ποιοι σε ομάδες. Κάνουμε ταξινόμηση σε χαρτί του μέτρου με τις εικόνες. Επιλέγουμε χορούς όπως: ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, κλασικούς χορούς-μπαλέτο, λατινοαμερικάνικους χορούς, χορούς της ανατολής κ.α.
Συζητάμε για το τι χρειάζεται να διαθέτει ένας χορευτής: ρυθμό, σωστή κίνηση, ευλυγισία σώματος, συνεργασία με τους άλλους. Παρατηρούμε εικόνες από διάφορους χορευτές και εστιάζουμε στον αρχαίο χορό.
Β.Αναφερόμαστε στην αρχαία Ελλάδα και στα είδη χορού που υπήρχαν τότε:
Πολεμικοί-Θρησκευτικοί-Ειρηνικοί χοροί.
Ψάχνουμε στο διαδίκτυο να βρούμε πληροφορίες για τον αρχαίο χορό και για τα είδη που αναφέραμε παραπάνω. Εκτυπώνουμε φωτογραφικό υλικό και το τοποθετούμε σε μία γωνιά της τάξης μας.
Γ. Μεταφερόμαστε στην πιο σύγχρονη Ελλάδα και στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Παρατηρούμε τον πίνακα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, με τίτλο " Γλέντι στο Χωριό".
Τι μας θυμίζει ο χορός αυτός;
Τι φορούν οι άνθρωποι στον πίνακα του Θεόφιλου;
Τι κρατούν στα χέρια τους οι άνθρωποι;
Τι συμβόλιζε το μαντήλι στον παραδοσιακό χορό;
Το μαντήλι υπήρχε από την αρχαιότητα, γνωστό ως σουβάριον. Το κρατούσαν οι χορευτές για να μην ιδρώνουν τα χέρια τους, σκούπιζαν τον ιδρώτα τους, ενώ σε κλειστές κοινωνίες η χρήση του μαντηλιού δεν επέτρεπε να έρθουν σε επαφή το χέρι ενός άνδρα με μιας γυναίκας.
Βρίσκουμε στο διαδίκτυο χορούς όπου πήραν το όνομα τους από το μαντήλι: όπως ο θρακιώτικος μαντηλάτος, ο ποντιακός χορός μαντήλια,
Βλέπουμε σχετικό βίντεο με τα είδη αυτού του χορού.
Φτιάχνουμε το δικό μας παραδοσιακό μαντήλι: το κάθε παιδί φέρνει ένα κομμάτι τσόχα ή ένα άσπρο μαντήλι σε όποιο μέγεθος θέλει και με τη χρήση μαλλιού σε διάφορα χρώματα φτιάχνουμε σχέδια πάνω στα μαντήλια μας.
Δ. Γνωρίζουμε 2 παραδοσιακούς χορούς από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα και σε πίνακα διπλής εισόδου βλέπουμε ποιος είναι ο δημοφιλέστερος και αυτός που μας άρεσε περισσότερο. Μπορούμε να τους δούμε σε σχετικά βίντεο και να επιλέξουμε στο τέλος.
Βρίσκουμε πληροφορίες για τον δημοφιλέστερο χορό. Από ποια περιοχή έρχεται, πώς χορεύονταν και υπό ποιες συνθήκες(γάμο, δρόμο, γλέντια).
Ε. Μετά το τέλος της γνωριμίας μας με τους παραδοσιακούς χορούς, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας σε άλλους χορούς που είναι δημοφιλής στη χώρα μας: τσιφτετέλι και ζεϊμπέκικο.
Παρατηρούμε εικόνες και βρίσκουμε πληροφορίες για τον τόπο προέλευσης τους.
Ο Χορός μέσα από την Τέχνη
Paula Rego Χορός Henri de Toulouse-Lautrec, Χορός στο Moulin Rouge Edgar Degas Χορεύτριες Νικόλαος Γύζης Γιαγιά που χορεύει με τα εγγόνια της Θεόφιλος Χατζημιχαήλ Ο Χορός των Μεγάρων Pablo Picasso Le moulin de la Galette Pierre-Auguste Renoir Χορός στο Μουλέν ντε λα Γκαλέτ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου