Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Μαθαίνω τα ζώα των πόλων!!!

Θεματικές Προσεγγίσεις 

Α. Με αφορμή το παραμύθι "Η Φάλαινα που βγήκε στη στεριά",εκδόσεις Καλειδοδκόπιο, γνωρίζουμε τα ζώα που ζουν στους πόλους. Αρχικά παρατηρούμε τις εικόνες του παραμυθιού και ονομάζουμε όσα ζώα γνωρίζουμε και αναφερόμαστε στα βασικά χαρακτηριστικά τους. Συγκεκριμένα εστιάζουμε στο χρώμα των ζώων, στο μέγεθος τους, στο σχήμα τους, στο περιβάλλον που ζουν, στη τροφή τους και γενικότερα στον τρόπο ζωής τους. Μπορούμε να χωρίσουμε τα παιδιά σε μικρές ομάδες και η καθεμία να αναλάβει ένα ζώο που ζει στους πόλους. Κατόπιν συνεργασίας ψάχνουν στη βιβλιοθήκη εικόνες του ζώου, ενώ με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού βρίσκουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο και τις εκτυπώνουμε. Στο τέλος η κάθε ομάδα μας παρουσιάζει το εποπτικό υλικό που βρήκε και εντοπίζουμε ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα ζώα των πόλων. Να επισημάνουμε ότι η κάθε ομάδα μπορεί να αναλάβει περισσότερα από ένα ζώα και να συγκεντρώσει υλικό.

Β. Μπορούμε να επιλέξουμε τρία αγαπημένα μας ζώα και να γράψουμε μια φανταστική ιστορία για το πως πιστεύουμε ότι ζουν και στη συνέχεια να δούμε με τα παιδιά ντοκιμαντέρ με τα ζώα που ζουν στους πόλους και να συγκρίνουμε τις ιστορίες μας με την πραγματικότητα. Στο τέλος μπορούμε να χωρίσουμε τα παιδιά σε τρεις ομάδες π.χ στην ομάδα των πιγκουίνων, της πολικής αρκούδας και της λευκής φώκιας. Η εκπαιδευτικός κάνει ερωτήσεις που αφορούν και τα τρία παραπάνω ζώα των πόλων. Στο κέντρο της παρεούλας, τοποθετούμε τουβλάκια και κάθε φορά που γίνεται μία ερώτηση, ένα παιδί από τη κάθε ομάδα πρέπει να πάρει πρώτο ένα τουβλάκι και να απαντήσει σωστά στην ερώτηση. Αν δεν απαντήσει σωστά τότε οι δύο άλλες ομάδες κερδίζουν έναν βαθμό. Η κάθε ερώτηση έχει δικούς της βαθμούς.

Γ. Έχουμε αφήσει στη τάξη διάφορες εικόνες με τα ζώα των πόλων αλλά και με άλλα ζώα όπως: ζώα της ζούγκλας, του δάσους, της φάρμας. Παρουσιάζουμε στα παιδιά ένα πιγκουίνο τον Μάρκο, ο οποίος μας αφηγείται τη δική του ιστορία και μας λέει πως έχει χάσει όλες τις φωτογραφίες με τους αγαπημένους του φίλους. Μας ζητά τη βοήθεια του, ώστε να τις βρούμε και να τις επιστρέψουμε πίσω. Βάζουμε μουσική και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εντοπίσουν όλες τις φωτογραφίες με τους φίλους του μικρού πιγκουίνου. Αφού τις συγκεντρώσουμε, συζητάμε με τον μικρό πιγκουίνο και σχολιάζουμε τους φίλους του(που ζουν, πόσο μοιάζουν με εκείνον, τι τρώνε, πώς κινούνται).
Σε χαρτόνι του μέτρου γράφουμε τα ονόματα των ζώων και από κάτω ότι πληροφορίες γνωρίζουμε και όσες μας λέει ο πιγκουίνος. Στο τέλος φτιάχνουμε ένα ομαδικό κολάζ με όλες τις φωτογραφίες των ζώων.

Δ. Έχουμε ενημερώσει τα παιδιά και τους γονείς πως μια συγκεκριμένη μέρα η Φαλαινού, μία μικρή γαλάζια φάλαινα θα μας επισκεφτεί στο σχολείο, ώστε να τη γνωρίσουμε από κοντά και να μας διηγηθεί την ιστορία της και πώς κατάφερε να ξεφύγει από τα δίχτυα των λαθραίων ψαράδων. Προετοιμάζουμε από το σπίτι μαζί με τους γονείς μας ερωτήσεις που θέλουμε να της κάνουμε, απορίες που επιθυμούμε να λύσουμε, ενώ βρίσκουμε πληροφορίες για τη ζωή της και φωτογραφίες με τους φίλους της.Την ημέρα εκείνη την υποδεχόμαστε στη τάξη μας και της παίρνουμε μία μικρή συνέντευξη. Η Φαλαινού μας απαντάει στις ερωτήσεις μας, μας συστήνεται και μας γνωρίζει τους φίλους με τους οποίους παίζει στους πόλους,ενώ μας εξηγεί πόσο άδικο είναι οι άνθρωποι να κυνηγούν τις φάλαινες με σκοπό να τις σκοτώσουν. Τις ερωτήσεις των παιδιών τις καταγράφουμε σε χαρτόνι Α3 και όλο το εποπτικό υλικό που συγκεντρώθηκε το "κολλάμε" σε χαρτί του μέτρου και το τοποθετούμε σε μία γωνιά της τάξης με τίτλο: Η Φαλαινοθηρία είναι.....(αφήνουμε τα παιδιά να προτείνουν)..

Να σημειωθεί πως το ρόλο της Φαλαινούς μπορεί να πάρει μία κούκλα-φάλαινα..

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ο ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ!!!!



ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΜΨΥΧΩΣΕΙΣ


Α. Παρουσιάζουμε στα παιδιά το εξώφυλλο του παραμυθιού,χωρίς να φαίνεται ο τίτλος του.
Στη συνέχεια ζητάμε να σχολιάσουν τι βλέπουν και τους ενθαρρύνουμε να μαντέψουν το περιεχόμενο του. Σε ένα χαρτί του μέτρου γράφουμε τις ιστορίες που μας αφηγήθηκαν τα παιδιά και τις διαβάζουμε δυνατά. Διαβάζουμε το παραμύθι στην ομάδα μας,χωρίς να δείξουμε την εικονογράφηση του.

Β. Μοιράζουμε έγχρωμα φωτοαντίγραφα των εικόνων του παραμυθιού και αφήνουμε τα παιδιά να βρουν ποιο είναι το βασικό πρόσωπο και ποια τα δευτερεύοντα, τον τόπο δράσης και τις περιπέτειες του ήρωα. Ποιο ήταν το βασικό κατόρθωμα που ήθελε να πετύχει ο κεντρικός μας ήρωας. 

Γ. Τοποθετούμε στο κέντρο του κύκλου ένα χαρτόνι του μέτρου και τον κεντρικό ήρωα μας. Συζητάμε με τα παιδιά για τα βασικά χαρακτηριστικά του και τις επιθυμίες του. Τι μας προκάλεσε η ανάγνωση του παραμυθιού, τι νιώσαμε, τι σκεφτήκαμε, τι κοινό διακρίναμε με τα δικά μας θέλω και τις δικές μας επιθυμίες. Γύρω από τον ήρωα το κάθε παιδί ζωγραφίζει κάτι που θέλει να δώσει στον πιγκουίνο μας και αιτιολογεί την επιλογή του αυτή.

Δ. Συζητάμε με τα παιδιά για τους βασικούς ήρωες της ιστορίας και τους ενθαρρύνουμε να "μπουν" μέσα στην ιστορία και να επιλέξουν ποιος θα ήθελαν να είναι και τι θα έκαναν αυτοί ως βασικοί ήρωες της ιστορίας. Γράφουμε τις μικρές ιστορίες και αφού τις διαβάσουμε δυνατά στη τάξη, τις εικονογραφούμε.

Ε. Ζωγραφίζουμε τον αγαπημένο μας ήρωα, έτσι όπως τον φανταζόμαστε και του δίνουμε ένα δικό μας όνομα. Βάζουμε μουσική και τα παιδιά κάθονται σε κύκλο. Μπορεί ο καθένας να μας συστήσει τον ήρωα του και πως αυτός τον φαντάζεται. 

ή  μπορούμε να ανακατέψουμε τις ζωγραφιές και το κάθε παιδί να πάρει τη ζωγραφιά κάποιου άλλου παιδιού, να μας τη περιγράψει και στη συνέχεια να μαντέψει ποιος είναι ο δημιουργός της ζωγραφιάς. 

ΣΤ. Βάζουμε μουσική που να μας παραπέμπει στους πόλους και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πάρουν το ρόλο του πιγκουίνου και των άλλων ζώων της ιστορίας όπως: η φώκια, οι γλάροι.
Κινούμαστε σαν να είμαστε μικρά πιγκουινάκια, σαν να είμαστε οι γλάροι που πετούν πάνω από τους πόλους ή η φώκια που πηδάει μέσα στο νερό.Ξαπλώνουμε και χαλαρώνουμε στους πάγους, χορεύουμε μεταξύ μας,αγκαλιαζόμαστε, "πετάμε" ψηλά, τραγουδάμε και οτιδήποτε άλλο θέλουμε να κάνουμε μαζί με τα παιδιά.







Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΛΑΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ/ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ!!

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Ο μήνας Ιανουάριος θεωρείται πως πήρε το όνομα του από τον διπρόσωπο θεό Ιανό, θεό των Ρωμαίων. Οι Ρωμαίοι τον θεωρούσαν πατέρα του αιώνα και τον ονόμαζαν "Αιωνάριο".Στο ναό του υπήρχαν 12 βωμοί όσοι και οι μήνες του έτους.

Ονομάζεται και Καλαντάρης από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και τα δώρα που αντάλλασσαν στο Βυζάντιο τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου που ονομάζονταν Καλένδες.

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ!!

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Κάθε χρόνο από τις 6-8 Ιανουαρίου γίνονται τα Ραγκουτσάρια. Μεταμφιέζονται όλοι οι κάτοικοι με τρομακτικές μάσκες, ώστε να τρομάζουν τους καλικάντζαρους και να ξορκίζουν το κακό από την πόλη τους.Όλοι μαζί οι κάτοικοι συγκεντρώνονται  στη πλατεία και ενώνονται σε "μπουλούκια".Τραγουδούν και χορεύουν όλη μέρα.
Αυτό το έθιμο αναβιώνει και σε άλλες πόλεις και χωριά όπως στα Τρίκαλα και στη Καρδίτσα με το όνομα "Ροκατζάρια"

ΚΟΖΑΝΗ
Στη Σιάτιστα Κοζάνης γιορτάζουν τα Μπουμπουτσάρια. Η γιορτή αυτή προέρχεται από τις γιορτές που γίνονταν για να τιμηθεί ο θεός Διόνυσος. Ανήμερα των Θεοφανίων συγκεντρώνονται οι κάτοικοι και χορεύουν στους δρόμους της πόλης. Στη γιορτή αυτή ξεχωρίζουν φιγούρες όπως η νύφη, ο γιατρός, ο γκέκας,ο αρματολός και ο τρελός του χωριού με τα κουδούνια.Τα παιδιά λένε τα κάλαντα στους δρόμους: "Και βάλε το χεράκι σου στην αργυρή σου τσέπη κι αν έχεις γρόσια δώσ' μας, τα φλουριά μην τα λυπάσαι.."

ΠΙΕΡΙΑ
Στα Καταφιώτικα Πιερίας,συναντούμε τους Προδρομίτες, μια γιορτή με βαθιές ρίζες. Στις 6 Ιανουαρίου οι γιορταστές κρεμούν στο λαιμό τους αρμαθιές από ξερά σύκα, ενώ οι πιο μικροί κρατάνε τροβάδες(σακούλες) για να βάλουν τα δώρα που θα πάρουν. Πηγαίνουν στην εκκλησία και παίρνουν την ευλογία του παπά, ενώ στη συνέχεια περνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Εδώ γιορτάζουμε το έθιμο των Φωταράδων με τους κατοίκους να χορεύουν και να τραγουδούν τα κάλαντα των Φώτων. Στη μέση του χορού υπάρχει ένα λουκάνικο και όσοι είναι έξω από το χορό προσπαθούν να το πάρουν, αλλά οι χορευτές υπερασπίζονται τη λιχουδιά με κάθε τρόπο. Όποιος καταφέρει να πιάσει το λουκάνικο, τότε οι Φωταράδες σταματούν να χορεύουν και συνεχίζουν οι κάτοικοι το χορό  ώσπου να κουραστούν.Κερνούν τοπικό κρασί, λουκάνικα και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.

ΔΡΑΜΑ-ΚΑΒΑΛΑ
Είναι γνωστό το έθιμο των Αράπηδων, όπου οι κάτοικοι μεταμφιέζονται με κουδούνια και προβιές ζώων,χορεύουν, τραγουδούν ολημερίς και αναβιώνουν σκηνές από την εποχή του Μεγαλέξανδρου, διώχνοντας όμως τους καλικάντζαρους και τα κακά πνεύματα.Οι Αράπηδες ήταν οι πολεμιστές του Μεγαλέξανδρου που κατάφεραν να διώξουν τους ελέφαντες του εχθρικού στρατού.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΣΚΥΡΟΣ
Στο νησί  γνωρίζουμε το έθιμο με το όνομα "Κουδουνάτοι", ένα αποκριάτικο έθιμο.Μόλις ξεκινήσει το Τριώδιο στο νησί μαζεύονται παρέες με μεταμφιεσμένα πρόσωπα, όπου ο μπροστάρης της κάθε παρέας φοράει μαλλιαρή κάπα,μάσκα μικρού γιδιού και κρατάει 40-60 κουδούνια κοπαδιού. Ο μπροστάρης ονομάζεται "Γέρος" και ακολουθείται από την "Κορέλα", μια γυναίκα την οποία παριστάνει ένας άντρας ντυμένος με γυναικεία φορεσιά και ίδια μάσκα.Υπάρχει και ένα τρίτο πρόσωπο ο Φράγκος, ο οποίος φοράει φράγκικο παντελόνι και μάσκα και στο πίσω μέρος της μέσης του έχει κρεμασμένο ένα κουδούνι, ενώ στα χέρια του κρατάει ένα κοχύλι που το φυσάει κι αυτό βγάζει ήχους.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Εδώ θα συναντήσουμε το έθιμο της Τράτας που γίνεται την προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Μικροί και μεγάλοι μασκαρεμένοι και μουντζουρωμένοι, κατασκευάζουν με καλάμια και ξύλα την τράτα. Μαζί με το καράβι υπάρχει ο καπετάνιος και όλο το πλήρωμα, όπου περνούν και τραγουδούν αποκριάτικα τραγούδια σε όλο το νησί. Οι νοικοκυραίοι χορεύουν και τραγουδούν μαζί με όλο το πλήρωμα.Στο τέλος φτάνουν όλοι μαζί στην παραλία και βουλιάζουν  τις τράτες.


Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Tραγούδια για το Χειμώνα


                             
                   "Χειμώνας-Σπουργιτάκι-Το μήλο"
                        Χορωδία Σπύρου Λάμπρου
          http://www.youtube.com/watch?v=wtYE4bufkH8


"Φέρτε Χιόνι Χιόνι Αφράτο"
Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι
http://www.youtube.com/watch?v=toTcjOh1jts

"Χειμώνας"
Η Καλή μας Συντροφιά
http://www.youtube.com/watch?v=Kb4cdS08pYA

                     "Ο Χειμώνας ο Βαρύς"
                          Καίτη Γαρμπή
http://www.youtube.com/watch?v=XZ2_2bA4NLg


                  "Φρόστη ο Χιονάνθρωπος"
                             Ζουζούνια
http://www.youtube.com/watch?v=MdoXIAZ0X9g


                          "Ιανουάριος"
                    Συγκρότημα Έρως
 http://www.youtube.com/watch?v=ofviHhiRSB8

"Χειμώνας"
Χάρις Αλεξίου
http://www.youtube.com/watch?v=1Nrx_RPSAOQ&list=PLU2qdS-9GDTr1ZEWPw2Tlm_F07pAP1GGp

                                "Winter"
                              John Smith
http://www.youtube.com/watch?v=-yAXLz8FHZA


"Winter"
Ronan Keating
http://www.youtube.com/watch?v=kBXl4Mq3jho

"Song for a winter's night"
 Sarah McLachlan
http://www.youtube.com/watch?v=06t60Ei_8Vg

"Wintersong"
Sarah McLachlan
http://www.youtube.com/watch?v=6Qbw3Weu8rQ




ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

http://www.youtube.com/watch?v=MdYjV2n-y6I

http://www.youtube.com/watch?v=mqQrrZHd2Lw

http://www.youtube.com/watch?v=IcUm5YX5q_8

http://www.youtube.com/watch?v=3oSMuTvDHCM

http://www.youtube.com/watch?v=hiVGTwK8g58

http://www.youtube.com/watch?v=MUCjqhAT_4I

http://www.youtube.com/watch?v=s-bZJRoyvbI

http://www.youtube.com/watch?v=sIXaluOGLgk

http://www.youtube.com/watch?v=1EKMwSy-0Nk

http://www.youtube.com/watch?v=yAqeAww1VL4

http://www.youtube.com/watch?v=5duFGwjE9Fs

http://www.youtube.com/watch?v=V4nb5rwZaeo

http://www.youtube.com/watch?v=mCtUBqSGdp4

ΚΛΑΣΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

http://www.youtube.com/watch?v=uC-USAB530A

http://www.youtube.com/watch?v=0dop_dPIgeI

http://www.youtube.com/watch?v=hpb62d_nVFs

http://www.youtube.com/watch?v=TyJLAk9yxdE


Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΗ ΤΕΧΝΗ!!

Frits Thaulow, Vinter, 1886, Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design, Oslo
Χειμώνας, F.Thaulow
 Hendrick AVERCAMP, χειμωνιάτικο τοπίο
Χειμωνιάτικο τοπίο,H.Avercamp
Francesco BASSANO,  χειμώνας 1577-78
Χειμώνας, Fr.Bassano
Abel GRIMMER,  χειμώνας
Χειμώνας, A.Grimmer
Κλοντ Μονέ, Boulevard Saint-Denis το χειμώνα 1875
Boulevard Saint-Denis το χειμώνα, Κ.Μονέ
Paul GAUGUIN,  Ο Κήπος το χειμώνα, 1883
Ο κήπος το χειμώνα, P.Gauguin
, Vincent van GOGH , κήπος στο Nuenen το χειμώνα Μαρ. 1884
Κήπος στο Nuenen το χειμώνα, V.V.Gogh
Camille PISSARRO,  δρόμος στην Pontoise το χειμώνα 1873
Δρόμος στην Pontoise το χειμώνα, C.Pissarro
Σκηνή Χιονιού, G.H.Durrie
REMBRANDT χειμωνιάτικο τοπίο 1646
Χειμωνιάτικο Τοπίο, Rembrandt

Σκηνή χιονιού με ανθρώπους που κάνουν πατινάζ, P.Brueghel


Διάφορα χειμωνιάτικα τοπία

Oil Painting by Frits Thaulow Norwegian Painter
F.Thaulow
Painting by Frits Thaulow Norwegian Painter
F.Thaulow



Painting by Norwegian Painter Frits Thaulow

F.Thaulow

Painting by Norwegian Painter Frits Thaulow

F.Thaulow

Paintings by Norwegian Painter Frits Thaulow

F.Thaulow
Paintings by Norwegian Painter Frits Thaulow

F.Thaulow

Oil Paintings by Norwegian Painter Frits Thaulow

F.Thaulow
Oil Paintings by Frits Thaulow Norwegian Painter

F.Thaulow



Adam Van Breen



Adam Van Breen



Adam Van Breen

Winter Painting by Gabor Toth, Hungarian Artist

Gabor  Toth

Hungarian Artist Gabor Toth. Winter Paintings

Gabor Toth
Farmyard In Winter 1847

G.H.Durrie

File:Ivan Constantinovich Aivazovsky - Little Russian Ox Cart in Winter.JPG

Ivan  Aivazovsky