Η Φιλαναγνωσία στο Νηπιαγωγείο......
Είναι σημαντικό τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με όλα τα είδη γραπτού λόγου,ώστε να ενισχύουμε και να διευκολύνουμε την είσοδο τους στον γραπτό και προφορικό λόγο.
Το εργαλείο που χρησιμοποιούμε περισσότερο στην τάξη μας είναι το παραμύθι,το οποίο δημιουργεί στιγμές χαλάρωσης,ψυχαγωγίας και διασκέδασης στο παιδί.
Πόσο συχνά διαβάζουμε στο παιδί; Είναι μία ερώτηση που βάζει σε σκέψη τόσο τους εκπαιδευτικούς,όσο και τους γονείς. Πρέπει να διαβάζουμε συχνά στα παιδιά για να βάλουμε ένα μικρό "λυχναράκι" στη καλύτερη και πιο αποτελεσματική πορεία τους τόσο στο σχολείο όσο και στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.
Όσον αφορά τη δράση του εκπαιδευτικού.....
Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα μπορούμε να εντάξουμε και την ώρα της φιλαναγνωσίας. Η διάρκεια και η μέρα καθορίζεται τόσο από τον εκπαιδευτικό(μέρα),όσο και από το ενδιαφέρον των παιδιών(διάρκεια).Το πιο απλό που κάνουμε είναι να φτιάξουμε μία όμορφη και ήσυχη γωνιά μέσα στη τάξη, με μία μοκέτα και λίγες μαξιλάρες.Χρησιμοποιούμε έναν πίνακα ανακοινώσεων,ένα cd-player, εικόνες που δείχνουν ανθρώπους να διαβάζουν και τέλος φροντίζουμε να είναι κοντά στη βιβλιοθήκη της τάξης μας. Ο εκπαιδευτικός οφείλει να είναι ενημερωμένος για το τι είναι φιλαναγνωσία και για πιθανούς τρόπους προσέγγισης. Οργανώνει απλές δραστηριότητες με στόχους και πλούσιο σε ερεθίσματα υλικό.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ...
Α. Φέρνουμε στην τάξη το αγαπημένο μας παραμύθι.Επιλέγουμε μία ορχηστρική μουσική και χορεύουμε αγκαλιά με το βιβλίο μας.Μόλις η μουσική σταματήσει,βρίσκουμε έναν φίλο μας και ανταλλάζουμε τα βιβλία μας.Καθόμαστε σε ζευγάρια και συζητάμε για το αγαπημένο μας βιβλίο.
Συγκεκριμένα ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ξεφυλλίσουν τις σελίδες, να παρατηρήσουν τις εικόνες και το κείμενο και να πει ο καθένας το λόγο που επέλεξε αυτό το βιβλίο, ποιος το αγόρασε/χάρισε.
Η διαδικασία συνεχίζεται με τη συνοδεία της μουσικής,ώστε να σχηματιστούν διάφορα ζευγάρια και να γνωρίσουν όσα περισσότερα βιβλία.
Β. Προέκταση της παραπάνω δραστηριότητας.....
Κινούμαστε στο χώρο αγκαλιά με το βιβλίο που επιλέξαμε και με τη συνοδεία μουσικής.Μόλις η μουσική σταματήσει,σχηματίζουμε ζευγάρια,καθόμαστε σε έναν μεγάλο κύκλο και γνωρίζουμε τους τίτλους των παραμυθιών μας,ανά ζευγάρι. Έπειτα μοιράζουμε καρτέλες στα παιδιά και μαρκαδόρους.Χρησιμοποιούμε τους τίτλους των δύο βιβλίων με σκοπό να σχηματίσουμε έναν νέο και να τον γράψουμε στη καρτέλα μας,όπως μπορούμε.
Παράδειγμα:
Α Παραμύθι: "Ο Ερωτευμένος Βάτραχος",
Β Παραμύθι: "Πού να απλώσω τόση αγάπη;"
ΝΕΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: "Πού να απλώσει τόση αγάπη ο ερωτευμένος βάτραχος;"...
Με τις καρτέλες σχηματίζουμε μόμπιλε για τη γωνιά φιλαναγνωσίας.
Γ. Ας φτιάξουμε μια ιστορία....
Μοιράζουμε χαρτιά Α4 και μαρκαδόρους και ζητάμε να ζωγραφίσει το κάθε παιδί ένα αγαπημένο αντικείμενο που βρίσκεται στο σπίτι του.Σε κύκλο μας παρουσιάζουν τις ζωγραφιές τους και έπειτα μας διηγείται το καθένα πώς βρέθηκε αυτό το αντικείμενο στο σπίτι τους.
Καλό είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν φανταστικές ιστορίες,όπως για παράδειγμα: Ένας δεινόσαυρος που ζούσε στην αυλή μου,φεύγοντας μου χάρισε το μπρελόκ του για να τον θυμάμαι....κλπ.
Η εκπαιδευτικός καταγράφει τις ιστορίες και στο τέλος δημιουργεί ένα σπιράλ με όλες τις ιστορίες και τις ζωγραφιές των παιδιών.Μπορούμε να δώσουμε έναν τίτλο...
Δ. Επιλέγουμε να διαβάσουμε ένα παραμύθι στην τάξη μας.Μετά την αφήγηση ζητάμε από το κάθε παιδί να μας πει μία λέξη που το εκφράζει ή του αρέσει πολύ ή που χρησιμοποιεί συχνά στο λεξιλόγιο του.Καταγράφουμε όλες τις λέξεις και απομονώνουμε τον τίτλο του παραμυθιού.
Παίζουμε με τον τίτλο και τις λέξεις,αντικαθιστώντας λέξεις του παραμυθιού με δικές μας ή προσθέτοντας τες στον τίτλο.
Παράδειγμα: "Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας"
1. "Έλμερ ο αγαπημένος μου ελέφαντας"
2. "Ο Έλμερ παίζει με τη μπάλα του"
3. "Ο Έλμερ και το μεγάλο του χαμόγελο".
Στο τέλος επιλέγουμε τον αγαπημένο μας τίτλο και δημιουργούμε μία καινούργια ιστορία με τον ήρωα του αρχικού παραμυθιού.