Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ






Στις 14 Νοεμβρίου 1973, φοιτητές και σπουδαστές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αντιστάθηκαν στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Από το 1967 η Ελλάδα βρισκόταν υπό τη διδακτορική  κατοχή του στρατού. Κανείς δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει ελεύθερα, να εκφράσει τις απόψεις του και τις σκέψεις του. Κανένας σπουδαστής δεν συμμετείχε σε φοιτητικές εκλογές, ούτε είχε το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για τους εκλεγμένους ηγέτες των φοιτητικών συλλόγων. Οι φοιτητές αποφασίζουν να διαδηλώσουν μέσα στο Πολυτεχνείο και τελούν υπό κατάληψη το κτίριο.Όλοι οι φοιτητές έστησαν οδοφράγματα, καθώς επίσης δημιούργησαν έναν ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος μετέδιδε μηνύματα ενθάρρυνσης και αντίστασης. Τα άρματα δεν καθυστέρησαν να φανούν και να σπάσουν τα οδοφράγματα, τραυματίζοντας πολλούς φοιτητές, ενώ κάποιοι έχασαν τη ζωή τους από αυτές τις οδομαχίες. Έκτοτε κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου εορτάζουμε την λαϊκή αυτή εξέγερση των <<Ελεύθερων Πολιορκημένων>>.


Προτείνονται διάφορα θέματα για τη προσέγγιση της γιορτής.

Ακούμε διάφορα τραγούδια για τη γιορτή του Πολυτεχνείου
1. Τα παιδιά του Πολυτεχνείου, Μάρω Θεοδωράκη.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Γνωρίζω το σώμα μου!!!

Ο Νοέμβριος έχει ήδη φτάσει και τα παιδιά είναι σε θέση να κάνουν περιγραφή του εαυτού τους.
Ξεκινάμε να περιγράφουμε το σώμα μας, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μας και έπειτα εστιάζουμε στο χαρακτήρα και τη προσωπικότητα μας.

Παρακάτω θα παρουσιάσουμε δραστηριότητες που εστιάζουν στη γνωριμία με το σώμα και τον εαυτό μας.

A. Καθόμαστε σε έναν μεγάλο κύκλο και η εκπαιδευτικός μας παρουσιάζει έναν καθρέπτη, ζητώντας να κοιταχτούμε με τη σειρά και να περιγράψουμε το πρόσωπο μας (τι χρώμα μάτια έχουμε, πώς είναι το σχήμα της μύτης μας, πώς είναι τα αυτιά μας, τα φρύδια μας, τα χείλη μας, τι χρώμα έχουν τα μαλλιά μας). Έπειτα ο καθένας σε χαρτί Α4 ζωγραφίζει τον εαυτό του και έναν φίλο του που νομίζει πως του μοιάζει. Κλείνουμε τα μάτια και η εκπαιδευτικός μοιράζει τυχαία τις ζωγραφιές στο κύκλο, ανοίγουμε τα μάτια και ο καθένας, αφού κοιτάξει τη ζωγραφιά που έχει μπροστά του, προσπαθεί να μαντέψει ποιος εικονίζεται και να αιτιολογήσει την απάντηση του.

Β. Φτιάχνουμε ζευγάρια και παίζουμε το παιχνίδι <<Καθρέπτης>>. Ένα παιδί στέκεται απέναντι από το άλλο και με την έναρξη μιας  μουσικής το ένα παιδί κάνει διάφορες κινήσεις και μορφασμούς, τους οποίους πρέπει να μιμηθεί το παιδί που στέκεται απέναντι. Μόλις αλλάξει η μουσική, αλλάζουν και οι ρόλοι. Έπειτα τα παιδιά επιλέγουν ένα ταίρι, προκειμένου να φτιάξουν νέα ζευγάρια. Το κριτήριο επιλογής είναι να έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό όπως: ίδιο χρώμα μαλλιών, ματιών, ίδιο σχήμα προσώπου, μύτης, ίδιο μέγεθος αυτιών κ.λ.π.Αφού χωριστούν σε ζευγάρια ο ένας γίνεται ζωγράφος και το άλλο παιδί το μοντέλο του. Η εκπαιδευτικός μοιράζει χαρτιά και μπογιές και ξεκινάει να λέει: ζωγραφίστε τα χέρια του μοντέλου σας, τα πόδια, το κεφάλι κ.λ.π. Μόλις ολοκληρωθεί το ένα έργο, αλλάζουν οι ρόλοι. Στο τέλος συγκεντρώνονται όλα τα έργα και τα διακοσμούμε στη γωνιά που ονομάζεται <<Το Πορτραίτο ενός Μικρού Ζωγράφου>>.

Γ. Σε κύκλο το κάθε παιδί ξεκινάει να αναφέρεται στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του και συγκεκριμένα αναφέρεται σε αυτά που του αρέσουν περισσότερο πάνω του. Στη συνέχεια αναφερόμαστε στα μέρη του σώματος μας που αποτελούνται από 2 μέλη όπως: (τα χέρια, τα πόδια, τα αυτιά, τα μάτια, τα ρουθούνια, χείλη), σε αυτά που έχουν ένα μέλος (στόμα, μύτη) και σε αυτά που έχουν πολλά μέλη ( δάχτυλα άνω και κάτω άκρων).
Στο τέλος παίζουμε ένα παιχνίδι, όπου σε κύκλο το ένα παιδί λέει μία λέξη που έχει σχέση με τα μέρη του σώματος π.χ. ''μαλλιά'', το επόμενο παιδί θα πρέπει να πει μία λέξη, η οποία να έχει κάποια σχέση με την προηγούμενη, π.χ. ''κεφάλι'' ή ''σαμπουάν''. Το παιχνίδι σταματάει μέχρι να επαναληφθεί η ίδια λέξη.

Δ. Παρουσιάζουμε στα παιδιά εικόνες από αφρικανικές μάσκες, από έργα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Τα Κυκλαδικά Ειδώλια), από τα έργα του Αλμπέρτο Τζιακομέτι και άλλες φιγούρες που παρουσιάζονται στη παγκόσμια τέχνη. Τα παιδιά περιγράφουν τις εικόνες και τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Με αφορμή τα έργα αυτά παίζουμε διάφορα παιχνίδια όπως:
Α. το παιχνίδι της άσπρης μάσκας: τα παιδιά κάθε φορά που φορούν μία άσπρη μάσκα στο πρόσωπο τους, κινούνται με συνοδεία μουσικής και παίρνει το πρόσωπο τους μία έκφραση. Πόσο αλλάζει η μορφή του προσώπου μας, ανάλογα με το συναίσθημα μας;
Β. καθόμαστε σε κύκλο και χτυπάει η εκπαιδευτικός το ταμπουρίνο. Όσο ακούγεται ο ήχος τα παιδιά αλλάζουν εκφράσεις στο πρόσωπο τους. Μόλις ο ήχος σταματήσει, φοράνε τη φανταστική μάσκα του θυμωμένου, του λυπημένου, του χαρούμενου. Ανάλογα με το συναίσθημα που παρουσιάζει η φανταστική μάσκα τους, λένε και την παρακάτω φράση: ''Νιώθω χαρούμενος όταν... ''Το συναίσθημα συνεχίζει να είναι αποτυπωμένο στο πρόσωπο τους, όσο μιλάνε.


Ε. Φτιάχνουμε πρόσωπα με τη χρήση ποικίλων υλικών όπως: πηλό, άχρηστα υλικά-πανιά, υλικά όπως μακαρόνια, παξιμάδια, δημητριακά. Αφήνουμε τα παιδιά να επεξεργαστούν τα υλικά και να φτιάξουν τις δικές τους μάσκες και πρόσωπα. Δίνουμε τίτλους στα έργα μας.


ΣΤ. Με το σώμα μας παίρνουμε διάφορες στάσεις, (όρθια στάση, καθιστή και οριζόντια) και έπειτα αφού δούμε διάφορα γλυπτά, επιλέγουμε ένα από αυτά και το απεικονίζουμε με το σώμα μας. Πώς αισθανθήκαμε ως γλυπτά; Ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές εντοπίζουμε ανάμεσα σε εμάς και στο γλυπτό που επιλέξαμε; Στη συνέχεια μεταμορφωνόμαστε σε άλλα γλυπτά με τη χρήση μαξιλαριών και σχηματίζουμε ογκώδεις φιγούρες. Βάζουμε μουσική και κινούμαστε γρήγορα μέσα στη τάξη μας. Πόσο εύκολα μπορούμε να περάσουμε κάτω από ένα τούνελ, ανάμεσα από καρέκλες και τραπέζια;

Ζ. Μετράμε το ύψος μας με τη βοήθεια κορδέλας. Συγκρίνουμε το ύψος μας και βλέπουμε ποιο παιδί είναι το ψηλότερο στη τάξη μας. Το ίδιο κάνουμε και με το βάρος μας, με τη χρήση μιας ζυγαριάς.


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να εκφράζουν τα συναισθήματα τους στην οικογένεια, στους φίλους, στον δάσκαλο τους,στο περιβάλλον τους.Η ανάγκη αυτή γίνεται εντονότερη όταν αποκτούν εμπειρίες και τα βιώματα τους πληθαίνουν ολοένα περισσότερο.Πολλές φορές αγνοούμε την ανάγκη αυτή ή δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία.Είναι σημαντικό να είμαστε καλοί ακροατές των παιδιών μας, καθώς μέσα από τα λεγόμενα τους μπορούμε να αντλήσουμε πολλές πληροφορίες που αφορούν την καθημερινή ζωή τους. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους προβληματισμούς τους, να δώσουμε λύση και να αναπτύξουμε μία καλή σχέση με το παιδί. Ως ενήλικες έχουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, τα οποία πολλές φορές συγκρατούμε μέσα μας και δεν τα εξωτερικεύουμε.
Ας καταλάβουμε λοιπόν, πόσο σημαντική είναι αυτή η διαδικασία για το ίδιο το παιδί, το οποίο τώρα ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του και προσπαθεί να κατανοήσει τα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον του. Μέσα από τη συζήτηση μπορούμε να δημιουργήσουμε μία στενή σχέση με το παιδί μας και να μάθουμε να εκφράζουμε και τα δικά μας θέλω και πιστεύω.Η συναισθηματική αγωγή είναι απαραίτητη στην εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να αναγνωρίζει, να διακρίνει και να αποφασίζει τόσο για τα συναισθήματα του, όσο και για τα συναισθήματα των άλλων. Μέσα από τη συναισθηματική αγωγή τα παιδιά θα μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους,θα μάθουν να αγαπούν και να φροντίζουν τον συνάνθρωπο τους και φυσικά θα νιώθουν πιο χαρούμενα και ικανά, αφού ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας. Τα συναισθήματα ποικίλλουν και είναι απαραίτητη η έκφραση τους, μέσα και έξω από την οικογένεια και το σχολείο. 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Α. Διαβάζουμε το παραμύθι <<Η παλέτα των συναισθημάτων>> και συζητάμε για τα συναισθήματα της ηρωίδας. Πόσα συναισθήματα υπάρχουν και πόσα από αυτά έχουμε την ανάγκη να εκφράσουμε; Διασκορπίζουμε τις εικόνες του παραμυθιού και τα παιδιά αφού σκεφτούν μία δική τους προσωπική εμπειρία, επιλέγουν την εικόνα με το αντίστοιχο τους συναίσθημα. Παρατηρούμε ποιο από όλα τα συναισθήματα κυριαρχεί στην ομάδα μας και στο τέλος ζωγραφίζουμε σε χαρτί του μέτρου ένα πρόσωπο με το αντίστοιχο συναίσθημα. Στη συνέχεια ζωγραφίσουμε και τα υπόλοιπα συναισθήματα σε μικρότερο μέγεθος.

Β. Βάζουμε στη τάξη διάφορα μουσικά κομμάτια όπως: Plaisirs d'amour - Aubry, Il Largo Concerto No 4 in F minor, RV 297 <<WINTER>> -Vivaldi, Tango to Evora - Mc Kennit, Romance No2 in F major, Op 50 - Beethoven, III Souvenir d'un lieu cher - Tchaikovsky  και κάθε φορά ζητάμε από τα παιδιά να μας εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Στη συνέχεια ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν ποιο είναι το αγαπημένο τους μουσικό κομμάτι, το οποίο κάθε φορά που ακούν τους κάνει να χαμογελάσουν.

Γ. Παρουσιάζουμε στα παιδιά τον πίνακα του Χ.Μιρό, Το Χαμόγελο των φλεγόμενων φτερών, και παρατηρούμε το ανθρωπάκι που εικονίζεται. Δεν καταλαβαίνουμε τι αισθάνεται ή μήπως καταλαβαίνουμε; Μοιράζουμε αντίγραφα του έργου και ζητάμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν πώς αισθάνεται το ανθρωπάκι.

Δ. Τα παιδιά σχηματίζουν ζευγάρια και ο ένας στέκεται απέναντι στον άλλον. Εξηγούμε στα παιδιά πως ο ένας θα είναι ο καθρέπτης του άλλου. Το ένα παιδί θα πρέπει να εκφράσει ένα συναίσθημα είτε με το πρόσωπο του, είτε με το σώμα του και το άλλο θα είναι ο καθρέπτης του. 

Ε. Καθόμαστε σε κύκλο και με τη βοήθεια ενός καθρέπτη που βρίσκεται στη μέση, ένα ένα παιδί με όποια σειρά θέλει μας εκφράζει κάποιο συναίσθημα του. Αφού το κάνουν όλα τα παιδιά, σχηματίζουν μικρές ομάδες με το ίδιο συναίσθημα. Παράδειγμα τα παιδιά που εξέφρασαν χαρά συγκεντρώνονται μαζί, τα παιδιά που εξέφρασαν λύπη μαζί κ.ο.κ. Συζητάμε με τις ομάδες για τους λόγους που επέλεξαν να εκφράσουν αυτό το συναίσθημα.

ΣΤ. Καθόμαστε σε κύκλο και διηγούμαστε μία μικρή ιστορία: Μία φορά και έναν καιρό σε μία μεγάλη πόλη ζούσαν δύο μικρά παιδιά ο Ντενίς και η Μαριλού. Αγαπιόντουσαν πάρα πολύ και η φιλία τους ήταν γνωστή σε όλους όσους ζούσαν σε αυτή τη πόλη. Μία μέρα ο Ντενίς έξω από τη πόρτα του σπιτιού του, βρήκε ένα γράμμα, το άνοιξε, το διάβασε και κατάλαβε πως δεν θα έβλεπε ξανά την πολυαγαπημένη του φίλη. Τα συναισθήματα του ήταν πολλά, χαιρόταν γιατί έστω του είχε αφήσει αυτό το γράμμα  για να τη θυμάται, λυπόταν που δεν θα την έβλεπε ξανά, ήταν θυμωμένος γιατί δεν ήρθε να τον αποχαιρετήσει, αισθάνονταν άγχος μήπως κάτι κακό της είχε συμβεί. Ποτέ όμως δεν μάθαμε τι έγραφε εκείνο το γράμμα της Μαριλού. 
Αφού διαβάσουμε την ιστορία στα παιδιά, αφήνουμε στο κύκλο ένα γράμμμα και λέμε πως είναι αυτό που διάβασε ο Ντενίς. Όποιος θέλει μπορεί να το κρατήσει στο χέρι του και να μας εκφράσει αυτό που αισθάνεται, κρατώντας το γράμμα στο χέρι του.

Παρακάτω παρουσιάζουμε παραμύθια σχετικά με τα συναισθήματα:
1.Ο μεγάλος θυμός - Alliance M. Εκδόσεις Ηλίβατον
2.Το δέντρο της ευτυχίας - Καμαράτου/Γιαλλούση. Εκδόσεις Περίπλους
3.Η παλέτα των συναισθημάτων - Μουλάκη Ε. Εκδόσεις Κέδρος
4.Ο Τριγωνοψαρούλης - Ηλιόπουλος Β. Εκδόσεις Πατάκη
5.Οι νεράιδες μας μιλάνε για την αυτοεκτίμηση - Καμπρέρα Α. Εκδόσεις Μεταίχμιο
6.Γιατί το ροζ ελεφαντάκι έπεσε σε θλίψη και πώς ξαναβρήκε τη χαρά του - Weittze M.
Εκδόσεις Ηλίβατον.
7.Το δώρο της φιλίας - Yolen J. Εκδόσεις Λιβάνη
8.Καλημέρα φίλε - Νικολούδη Φ. Εκδόσεις Δίπτυχο
9.Το δέντρο που έδινε - Σιλβερστάιν Σ. Εκδόσεις Δωρικός
10.Ο Μικρός Πρίγκηπας - Saint-Exupery A. Εκδόσεις Πατάκη
11.Ο κύριος Μπου - Τσιλιμένη Τ. Εκδόσεις Δίπτυχο
12.Ποιος φοβάται τον μπαμπούλα - Νέστλινγκετ Κρ. Εκδόσεις Διάπλαση
13.Αντίο,Ποντικούλη - Harris R. Εκδόσεις Νίκας
14.Αν τ'αγαπάς ξανάρχονται - Νευροκοπλή Β. Εκδόσεις Λιβάνη

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ


     
ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ

Από τη βρεφική ηλικία σύμφωνα με τον J.Piaget και τον J.Bruner, τα παιδιά αναπτύσσουν μια ειδική σχέση με το βιβλίο, καθώς η γλώσσα και η σκέψη συγκλίνουν. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πάνινα βιβλία, με βιβλία-αντικείμενα και με βιβλία 3-4 σελίδων. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ενδιαφέροντα βιβλία, τα οποία μπορούμε να αγοράσουμε. Στην αρχή δίνοντας ένα βιβλίο, αυτό μπορεί να καταστραφεί πολύ εύκολα, καθώς τα παιδιά αυτής της ηλικίας χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τα χέρια τους, το στόμα τους, την όσφρηση τους. Είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Καταστρέφοντας ένα βιβλίο τα παιδιά αισθάνονται ευχαρίστηση, διότι είναι το παιχνίδι με το οποίο εκφράζουν τις ανάγκες τους.Δεν είναι κακό να καταστραφεί ένα βιβλίο στην αρχή, όπως επίσης σημαντικό  είναι να μην αποδοθεί καμία ευθύνη στο παιδί. Τα βιβλία θα πρέπει να είναι εύχρηστα, να μπορούν να πλυθούν και να καθαριστούν , ενώ λευκές σελίδες είναι μία πολύ καλή λύση. Σταδιακά τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν τη λεπτή τους κινητικότητα, γεγονός που βοηθάει στο να μάθει το παιδί να κρατάει ένα βιβλίο στα χέρια του. Στην ηλικία των 3-4 ετών ξεκινάει η αφήγηση βιβλίων, τα οποία θα πρέπει να είναι επιλεγμένα από τον εκπαιδευτικό ή γονέα. Χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένα βιβλίο, για να θεωρηθεί κατάλληλο είναι: να είναι εικονογραφημένο, να έχει μικρό και σύντομο κείμενο, η γραμματοσειρά καλό θα ήταν για αρχή να είναι ευδιάκριτη και αρκετά μεγάλη, να είναι παιγνιώδης και ευχάριστο στα παιδιά, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν κάποιες βασικές δραστηριότητες, να έχει ένα βασικό θέμα και οι στόχοι να είναι κατάλληλοι για την ηλικία. 
Τα παιδιά σταδιακά πρέπει να μάθουν να επιλέγουν μόνα τους τα βιβλία που θέλουν να ξεφυλλίσουν ή να διαβάσουν, ενώ οφείλουμε να αφήσουμε το παιδί να επεξεργαστεί το βιβλίο. Μπορεί ένα βιβλίο να μην έχει ιδιαίτερο νόημα για εμάς, έχει μεγάλη σημασία όμως για το παιδί. Σημαντικό είναι να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας, καθώς μέσω της αφήγησης μικρών ή μεγάλων ιστοριών τα παιδιά ταυτίζονται και δίνουν λύση σε κάποιο πρόβλημα τους, λύνουν πιθανές απορίες τους, αντιμετωπίζουν καταστάσεις, καταπολεμούν τους φόβους τους και το άγχος τους, ενώ το πιο σημαντικό το οποίο αγνοούμε πολλές φορές είναι η ψυχαγωγία τους. 

Παρακάτω υπάρχουν προτεινόμενες ιδέες, για να προσεγγίσουμε τη Φιλαναγνωσία.

Α. Το κάθε παιδί έχει φέρει από το σπίτι του το αγαπημένο του βιβλίο και συζητάμε σε κύκλο τι μας αρέσει περισσότερο από αυτή την ιστορία. Επεξεργαζόμαστε το εξώφυλλο, τα χρώματα, τις εικόνες και το κείμενο. Τέλος σε ένα λευκό χαρτί το κάθε παιδί ζωγραφίζει ποια ιστορία από αυτές που συζητήσαμε του άρεσε περισσότερο και βγάζουμε το δημοφιλέστερο βιβλίο.

Β. Αφού επιλέξαμε το δημοφιλέστερο βιβλίο, διαβάζουμε την ιστορία του και συζητάμε βασικές λεπτομέρειες του. Στη συνέχεια έχουμε εκτυπώσει κάποιες εικόνες του βιβλίου σε μέγεθος Α3 και τις δείχνουμε στα παιδιά. Έπειτα τους ζητάμε να θυμηθούν μια μικρή ιστορία για την εικόνα και στο τέλος να τις βάλουν σε μία χρονική σειρά, έτσι όπως τις είδαμε στο βιβλίο.

Γ. Σε ένα μεγάλο καλάθι έχουμε τοποθετήσει τετράγωνα κομμάτια σε μέγεθος Α3, όπου απεικονίζεται κάτι που να ταιριάζει με την ιστορία μας και που θα μπορούσε να αποτελεί εικόνα του βιβλίου μας. Ζητάμε από τα παιδιά να φτιάξουν την εικόνα σε μορφή παζλ και έπειτα να φτιάξουν μια μικρή ιστορία. Σε ποιο σημείο της αφήγησης θα μπορούσαμε να προσθέσουμε την εικόνα με τη μικρή μας ιστορία;

Δ. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το βιβλίο και να εκφραστούν τα παιδιά θεατρικά, με τη συνοδεία της κατάλληλης μουσικής.

Ε. Χωρίζουμε τα παιδιά σε τρεις ομάδες και ζητάμε από τη κάθε ομάδα κάτι διαφορετικό, όπως: η πρώτη ομάδα να ζωγραφίσει τον συγγραφέα όπως τον φαντάζεται, η δεύτερη να ζωγραφίσει έναν βασικό ήρωα της ιστορίας μας και η τρίτη να ζωγραφίσει τους υπόλοιπους ήρωες. Καλό είναι η κάθε ομάδα να εργαστεί με διαφορετικά υλικά. Στο τέλος παρουσιάζουμε τα έργα μας και συζητάμε για το αποτέλεσμα. Σε κάθε έργο τα παιδιά πρέπει να δώσουν έναν δικό τους τίτλο. 

ΣΤ. Συζητάμε για την ιστορία μας και συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο τι θα θέλαμε να αλλάξουμε και γιατί. Έπειτα τα παιδιά ζωγραφίζουν δικές τους εικόνες με τον βασικό ήρωα της ιστορίας και μας τις παρουσιάζουν. Δίπλα από κάθε εικόνα ο εκπαιδευτικός μπορεί να καταγράψει αυτά που περιγράφει το παιδί. Στο τέλος συρράπτουμε όλες τις εικόνες και δημιουργούμε το δικό μας βιβλίο,δίνοντας έναν τελικό τίτλο, γράφουμε τα ονόματα μας και το σχολείο μας. Μπορούμε να στείλουμε ταχυδρομικά το δικό μας βιβλίο στον συγγραφέα και να του κάνουμε ένα δώρο. 

Η. Επιλέγουμε κάποιες λέξεις της ιστορίας μας και εξηγούμε στα παιδιά πως το βιβλίο αυτό έχει ένα μικρό ελάττωμα. Κάθε φορά που κάποιος το διαβάζει, μερικές λέξεις χάνονται και η ιστορία δεν έχει νόημα. Διαβάζουμε μερικά αποσπάσματα, έχοντας βγάλει βασικές λέξεις της ιστορίας. 
Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν δικές τους λέξεις και να τις αντικαταστήσουμε στην ιστορία, ώστε να αποκτήσει και πάλι νόημα.

Θ. Παίζουμε με έναν διασκεδαστικό τρόπο, έχοντας ως στόχο μας τους βασικούς ήρωες της ιστορίας μας. Αν η ιστορία μιλάει για δυο ήρωες που δεν τα πάνε και πολύ καλά μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα στο παραμύθι: Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία, ζητάμε από τα παιδιά να φτιάξουν την αλυσίδα της φιλίας, η οποία θα τους ενώσει. Γράφουμε σε χαρτί κάνσον λέξεις οι οποίες προτείνονται από τα παιδιά και που να έχουν σχέση με τη φιλία. Έπειτα τις κόβουμε και τις συρράπτουμε με τη σειρά ώστε α σχηματίσουμε μία μεγάλη αλυσίδα με λέξεις. Από τη μία μεριά έχουμε τη φιγούρα του ενός ήρωα και από την άλλη μεριά την άλλη φιγούρα. Ενώνουμε τους ήρωες με τη δική μας αλυσίδα φιλίας.

Ι. Φτιάχνουμε σε χαρτί του μέτρου το τέλος της ιστορίας μας, όπως εμείς το φανταζόμαστε και όπως εμείς θέλουμε να είναι. 












Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Υιοθεσία:Πώς προσεγγίζεται στο Νηπιαγωγείο;

ΥΙΟΘΕΣΙΑ

Απαγορευμένο θέμα προσέγγισης για τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας;

      
   


Η υιοθεσία είναι ένα θέμα το οποίο πολλοί εκπαιδευτικοί αποφεύγουν να προσεγγίσουν στη τάξη τους, διότι πιστεύουν πως μπορεί να θίξουν μία κατάσταση την οποία μπορεί να βιώνει ένα παιδί τη συγκεκριμένη σχολική χρονιά. Άρα καταλήγουν στο συμπέρασμα πως είναι καλύτερο να μη γίνει ποτέ αναφορά.
Σε πολλές τάξεις συναντούμε υιοθετημένα παιδιά, τα οποία δεν γνωρίζουν πως οι γονείς τους δεν είναι οι βιολογικοί, αλλά μία οικογένεια που είχε την ανάγκη να υιοθετήσει ένα δικό της παιδί. 
Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για τον εκπαιδευτικό να προσεγγίσει το θέμα αυτό μέσα από απλές πρακτικές. Ένας πολύ συνηθισμένος αλλά παράλληλα επιτυχημένος τρόπος είναι η αφήγηση κάποιου εικονογραφημένου παραμυθιού, μέσω του οποίου θίγεται το θέμα της υιοθεσίας.
Πολλές φορές και οι ίδιοι οι γονείς ζητούν τη βοήθεια της εκπαιδευτικού ή της παιδοψυχολόγου, για να μπορέσουν να προσεγγίσουν το παιδί τους και σταδιακά να του ανακοινώσουν πως είναι υιοθετημένο. 
Βέβαια ως εκπαιδευτικοί μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά για ένα τέτοιο θέμα, ειδικά όταν στη τάξη μας δεν υπάρχει κάποιο υιοθετημένο παιδί. Τα παιδιά καλό είναι να γνωρίζουν και να έχουν πληροφορίες για διάφορα κοινωνικά θέματα. 
Υπάρχουν πολλά παραμύθια τα οποία δείχνουν πως υπάρχουν οικογένειες <<διαφορετικές>> και πως δεν έχει σημασία ποιος έφερε στον κόσμο ένα παιδί, αλλά ποιος μεγαλώνει και φροντίζει σωστά ένα παιδί.Τα παραμύθια καλό είναι να έχουν κεντρικούς ήρωες, ζωάκια. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται χωρίς απαραίτητα να θίγεται μία κατάσταση. Εάν έχουμε υιοθετημένα παιδιά στη τάξη μας, μπορούμε απλά να αφηγηθούμε μία ιστορία και να τονίσουμε τη σημασία της αγάπης και της φροντίδας της οικογένειας μας. Εάν δεν υπάρχουν υιοθετημένα παιδιά μπορούμε να αναφερθούμε με πολύ απλά λόγια στη σημασία της υιοθεσίας. Ως παράδειγμα μπορούμε να φέρουμε και την υιοθεσία κάποιου ζώου στο σπίτι μας και να ψάξουμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για τέτοιου είδους θέματα. 
Δεν χρειάζεται να μας διακατέχει άγχος και αγωνία για το αν είναι σωστό να προσεγγίζουμε κοινωνικά θέματα στο σχολείο, ακόμα και σε μικρότερες ηλικίες. Όπως συζητάμε για τη διαφορετικότητα, την αυτοεκτίμηση, την ισορροπία στις σχέσεις, έτσι απλά και μεθοδικά μπορούμε να αναφερθούμε και σε τέτοιου είδους θέματα. 
Να τονιστεί πως σε περίπτωση που υπάρχουν υιοθετημένα παιδιά στη τάξη μας, καλό είναι να γίνει μία συζήτηση από πριν και με την οικογένεια και να τονιστεί η σημασία της διαδικασίας αυτής. Η υιοθεσία είναι ένα βασικό θέμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι φυσιολογικό, χωρίς να αποτελεί <<απαγορευμένο>> θέμα.
Παρακάτω προτείνονται κάποια εικονογραφημένα παραμύθια με θέμα την υιοθεσία:

Ο ΛΑΓΟΥΔΙΝΟΣ ΜΑΣ

Οι δυο μαμάδες του Μελένιου

Κάποιος να μ΄ αγαπάει

Η καλή μεγάλη καφετιά αρκούδα βρήκε την ευτυχία

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

4 Οκτωβρίου
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΩΩΝ



Η Παγκόσμια μέρα των ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 στη Φλωρεντία, με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τα υπό εξαφάνιση ζώα του πλανήτη μας. Η επίσημη ημερομηνία καθιερώθηκε στις 4 Οκτωβρίου, καθώς συμπίπτει με τη γιορτή του Αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος σύμφωνα με τη Καθολική εκκλησία είναι ο προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
Το 1978 καθιερώθηκαν τα επίσημα δικαιώματα των ζώων, σύμφωνα με τα οποία προστατεύονται όλα τα ζώα του πλανήτη μας. 





Τα δικαιώματα σύμφωνα με τη Διεθνής Διακήρυξη είναι:
Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή του κάθε ζώου, αφού και ο ίδιος αποτελεί μέρος του ζωικού βασιλείου. Όλα τα ζώα πρέπει να προστατεύονται από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
Κανένα ζώο δεν πρέπει να είναι θύμα κακής μεταχείρισης και αν χρειαστεί να θανατωθεί, πρέπει να γίνει ανώδυνα.
Άρθρο 4
Κάθε ζώο οφείλει να ζήσει στον φυσικό του χώρο και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Κανένα ζώο δεν πρέπει να στερείται την ελευθερία του.
Άρθρο 5
Κάθε κατοικίδιο ζώο πρέπει να ζει σύμφωνα με τον ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.
Άρθρο 6
Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται απάνθρωπη πράξη και πρέπει να διώκεται.
Άρθρο 7
Όλα τα κατοικίδια ζώα έχουν ανάγκη για ξεκούραση, η διατροφή τους να είναι ικανοποιητική και η ένταση της δουλειάς να είναι σε λογικά πλαίσια.
Άρθρο 8
Απαγορεύεται οποιοσδήποτε επιστημονικός ή ιατρικός πειραματισμός πάνω στα ζώα.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10
Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.






ΠΟΙΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
 Αγριόγατος
 Αργυροπελεκάνος
 Χελώνα Caretta Caretta
 Γιγάντιο Πάντα
 Τίγρη της Σουμάτρα                                    
 Γύπας
 Δελφίνι Μεσογείου
 Μεσογειακή Φώκια
 Καφέ και Λευκή  Αρκούδα
 Θαλάσσιος Ελέφαντας


Ζώα υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα

Κρητικός Αίγαγρος
Λύκος
Καφέ Αρκούδα
Φώκια Μονάχους
Χελώνα Καρέτα-Καρέτα
Γάιδαρος
Ελάφια 








Ο Οκτώβριος μέσα από τη λαϊκή παράδοση!!

ΛΑΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Τον ονόμαζαν με τα παρακάτω ονόματα:
Αγιοδημήτρη: γιατί στις 26 Οκτωβρίου γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Δημητρίου. 
Σπαρτό ή Σποριάτη: γιατί τότε αρχίζει η σπορά.
Βροχάρης: γιατί ξεκινούν οι βροχές.

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Οκτώβρη και δεν έσπειρες, οκτώ σακιά δεν έκανες.
Όποιος σπέρνει τον Οκτώβρη, έχει οκτώ σειρές στ'αλώνι.
Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια.
Οκτώβρη και δεν έσπειρες,λίγο ψωμί θα πάρεις.
Οκτώβρης- Οκτωβροχάκης το μικρό καλοκαιράκι.
Οκτώβρης βροχερός, Οκτώβρης καρπερός.

ΗΘΗ-ΕΘΙΜΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

ΤΖΑΝΤΟ ΘΡΑΚΗΣ

Ξεκινάει η περιφορά της καμήλας, την οποία συνοδεύουν χωρικοί οι οποίοι φορούσαν στεφάνια κληματαριάς στο κεφάλι. Η καμήλα περνά από σπίτι σε σπίτι και οι χωρικοί δίνοντας κλαδιά, αντάλλασσαν ευχές, για καλή σπορά.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Οι κτηνοτρόφοι κατεβαίνουν μαζί με τα κοπάδια τους στα χειμαδιά. Προτού κατέβουν βγάζουν τα κουδούνια από το λαιμό των ζώων και τους βάζουν μικρά, για να μην ακούγονται.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Σε πολλά χωριά της Πελοποννήσου, οι νοικοκυραίοι πήγαιναν το κρασί τους στην εκκλησία για να λειτουργηθεί. Απ αυτό έριχναν στα βαρέλια τους, για να βλογηθούν.

ΒΑΣΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΠΕΡΠΕΡΟΥΝΑ

Το έθιμο αυτό έχει βασικό στόχο να γίνει έκκληση προς το θεό για να βρέξει.
Οργανώνεται μόνο από τα κορίτσια, γι αυτό επιλέγουν ένα κορίτσι 8-10 χρονών, το οποίο είναι ορφανό και το στολίζουν με λουλούδια και πρασινάδες. Όλοι μαζί πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας το τραγούδι της Περπερούνας:
«Πιρπιρού, δροσούλα μου,
παρακάλσι τουν Θιο (Θεό)
για να δώσει μια βρουχή,
μια βρουχή βασιλικιά
δω στα στάρια, τα κριθάρια
στα λιανά τα παρασπόρια.
Μπάρις-μπάρις* του νιρό 
Λιούμπις-λιούμπις** του κρασί
Κάθι στάχυ κι κιλό
Κάθι κούρβου (στοίβα) κι μιτρό».


Μόλις τελειώσει το τραγούδι, κάθε νοικοκυρά χύνει στο κεφάλι του κοριτσιού νερό και εύχεται: 
<<Καλή βροχή να δώσει ο θεός>>. Έπειτα του δίνει ένα νόμισμα για το καλό. 
Σε κάποιες περιοχές αντί για κορίτσι έντυναν μία σκούπα, την έφτιαχναν σαν σκιάχτρο και τη πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι.

ΕΘΙΜΟ ΧΕΛΩΝΑΣ

Ένας γεωργός αν βρει στο δρόμο του μία χελώνα, την αναποδογυρίζει και της ρίχνει στη κοιλιά λίγο χώμα. Η χελώνα πασχίζει να γυρίσει, βγάζοντας τα ποδαράκια της έξω από το καβούκι. Μοιάζει σαν να τεντώνει τα χέρια της στον ουρανό, παρακαλώντας να βρέξει.

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Είμαστε ίδιοι αλλά και διαφορετικοί!!!




Δεν υπάρχουν ούτε δυο άνθρωποι στον κόσμο που
να βλέπουν τη ζωή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. 

Βόλφγκανγκ Γκαίτε


ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Κάθε χρόνο στη τάξη μας, υποδεχόμαστε παιδιά διαφόρων εθνοτήτων, τα οποία ανήκουν σε μία διαφορετική κουλτούρα από αυτή της χώρας μας. Τα παιδιά είναι λογικό να αισθάνονται αβεβαιότητα και δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν καταστάσεις μέσα στη τάξη, καθώς δεν γνωρίζουν τη γλώσσα. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που μιλούν λίγο ή καθόλου, επίσης υπάρχουν παιδιά που αντιλαμβάνονται αλλά δεν μπορούν να εκφραστούν. 
Εκτός από τη γλώσσα, διαφέρουν και ως προς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους ή και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους. Ο εκπαιδευτικός δεδομένου της σημερινής κατάστασης, όπου οι τάξεις είναι πολυάριθμες, δυσκολεύεται και ο ίδιος να αφιερώσει πολύ χρόνο στην ομαλή ένταξη αυτών των παιδιών. 
Παρακάτω θα αναφερθούν απλοί τρόποι προσέγγισης των παιδιών αυτών, ώστε να μπορούν τα ίδια να οικειοποιηθούν με το περιβάλλον του σχολείου.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Έχουμε ενημερώσει τους γονείς για το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί και ζητάμε να μας φέρουν ένα αγαπημένο παραμύθι των παιδιών στη τάξη, ένα αγαπημένο τους παιχνίδι και κάποιες φωτογραφίες από οικογενειακά στιγμιότυπα.
Συγκεντρώνουμε υλικό όπως:μουσική από τις χώρες των παιδιών, ήθη και έθιμα του τόπου τους, έργα τέχνης στις θρησκείες των παιδιών και οτιδήποτε άλλο θεωρούμε σημαντικό.

Α. Συγκεντρώνουμε τα παιδιά σε μια γωνιά όπου έχουμε φτιάξει στη τάξη. Εξηγούμε πως εδώ θα καθόμαστε με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα το/τους φίλο/ους μας, που έρχονται από άλλες χώρες. Αρχικά λέμε καλημέρα ένα ένα παιδί και έπειτα λέμε καλημέρα στη γλώσσα των παιδιών, προκειμένου να αντιληφθεί το παιδί τι ακριβώς λέμε.
ДОБРОЕ УТРО:ΡΩΣΙΑ
Mirëmëngjes:ΑΛΒΑΝΙΑ
Բարի լույս(Bari luys):ΑΡΜΕΝΙΑ
Good Morning:ΑΓΓΛΙΑ
goeie môre:ΑΦΡΙΚΗ
buongiorno:ΙΤΑΛΙΑ
¡buenos días:ΙΣΠΑΝΙΑ
Günaydın:ΤΟΥΡΚΙΑ

Στη συνέχεια συστηνόμαστε λέγοντας στο παιδί τα ονόματα μας. Ήρθε η ώρα να το γνωρίσουμε και γι αυτό το ρωτάμε πως το λένε.
как тебя зовут-ΡΩΣΙΑ
çfarë është emri yt-ΑΛΒΑΝΙΑ
Ինչ է Ձեր անունը-ΑΡΜΕΝΙΑ
what's your name-ΑΓΓΛΙΑ
wat is jou naam-ΑΦΡΙΚΗ
come ti chiami-ΙΤΑΛΙΑ
¿cuál es tu nombre-ΙΣΠΑΝΙΑ
senin adın ne-ΤΟΥΡΚΙΑ

Αφού γίνει μία μικρή γνωριμία παρουσιάζουμε κάποιες φωτογραφίες από την οικογένεια μας. 
Ζητάμε από το παιδί να μας παρουσιάσει στη γλώσσα του, την οικογένεια του. Με αυτό το τρόπο τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν λέξεις όπως η μαμά, ο μπαμπάς  σε άλλη γλώσσα. Συγκεντρώνουμε το υλικό και η εκπαιδευτικός γράφει όλες τις λέξεις σε ένα μεγάλο χαρτόνι, το οποίο κολλάει στο τοίχο της γωνιάς. 

Β. Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε καλύτερα τη χώρα καταγωγής των παιδιών της τάξης μας. Έχουμε συγκεντρώσει το κατάλληλο υλικό όπως: σημαίες, φωτογραφίες από τις χώρες και τα διάφορα μνημεία τους, από τον τρόπο ζωής των κατοίκων, από τις παραδοσιακές φορεσιές της χώρας. Έχουμε δημιουργήσει με πανιά ή τούλι μικρές φωλιές με τα διάφορα υλικά. Βάζουμε μουσική και ξεκινάμε το ταξίδι στις χώρες. Πρώτος σταθμός είναι η Ελλάδα και ακολουθούν οι χώρες καταγωγής των παιδιών. Η μουσική μπορεί να ποικίλει με διάφορα ακούσματα από τις χώρες που επρόκειτο να γνωρίσουμε. Σε κάθε χώρα που επισκεπτόμαστε τα παιδιά κάθονται και επεξεργαζόμαστε το υλικό μαζί τους. Συζητάμε για τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, για τον τρόπο ζωής των Ελλήνων, για τη ρυμοτομία της χώρας μας(τρόπος οικοδόμησης)κ.λ.π. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται για όλες τις χώρες. Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως η εκπαιδευτικός θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το υλικό που θα παρουσιάσει, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απορίες των παιδιών. 

Β2. Μπορούμε να εντοπίσουμε τις χώρες των παιδιών σε έναν παγκόσμιο χάρτη και να δούμε πόσο μακριά χρειάστηκε να έρθουν τα παιδιά αυτά και να εγκατασταθούν εδώ. Μπορούμε να συζητήσουμε μαζί με τα παιδιά τους λόγους για τους οποίους ήρθαν στη χώρα μας και αν τους αρέσει εδώ η ζωή. Υπάρχουν παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μας, οπότε δεν γνωρίζουν τη δική τους. Σε αυτή τη περίπτωση μπορούμε να ρωτήσουμε αν έχουν ακούσει από τους γονείς τους για τη χώρα τους, αν έχουν συγγενείς εκεί ή αν έχουν πάει έστω ταξίδι.

Γ. Το κάθε παιδί μας παρουσιάζει το αγαπημένο του παιχνίδι. Μας εξηγεί γιατί του αρέσει να παίζει με το συγκεκριμένο, ποιος του το δώρισε και πότε. Γνωρίζουμε παιχνίδια άλλων χωρών και μαθαίνουμε τις ονομασίες τους. Ανταλλάσσουν για λίγο τα παιχνίδια τους, τα αγγίζουν και σχολιάζουν. 


Ballon Dog(yellow)
Γλυπτό του Jeff Koons

Γ2. Συγκεντρώνουμε πληροφορίες για το πως παίζουν τα παιδιά στις χώρες αυτές. Ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές υπάρχουν σε σχέση με τα δικά μας παιχνίδια και τον τρόπο που παίζουμε. Μοιράζουμε χαρτιά Α4 και ζητάμε να μας ζωγραφίσουν σκηνές παιχνιδιού με παιδιά από τις χώρες αυτές ή από τη δική τους χώρα. Ακόμα μπορούμε να κατασκευάσουμε δικά παιχνίδια και να τα χαρίσουμε στις οικογένειες των παιδιών που προέρχονται από άλλες χώρες. 
Παραδείγματα: κούκλα από χαρτοπολτό, μαριονέτα με κάλτσες, κατασκευή πήλινων αντικειμένων. 


Δ. Προσκαλούμε κάποιο μέλος της οικογένειας των παιδιών στο σχολείο μας. Ζητάμε να μας αφηγηθεί ένα παραμύθι της χώρας καταγωγής τους στη δική τους γλώσσα και στη συνέχεια να μας πει στα ελληνικά τη σημασία του. Ακόμα μπορούμε να ζητήσουμε να μας τραγουδήσει το αγαπημένο τραγούδι του παιδιού ή το αγαπημένο νανούρισμα του. Μπορούμε να ηχογραφήσουμε την αφήγηση και να τη συγκεντρώσουμε μαζί με τ άλλο υλικό.















Painting of the Buddha supernaturally multiplying his body, referred to as the miracle at Sravasti
Βούδας
Ε.Μέσα από τους παρακάτω πίνακες συζητάμε για τις τρεις μεγάλες θρησκείες:
Χριστιανισμός-Μουσουλμανισμός-Βουδισμός. 
Εξηγούμε στα παιδιά τις διαφορές με πολύ λίγα λόγια και έπειτα επεξεργαζόμαστε τους πίνακες. Μπορούμε να σχολιάσουμε σημαντικές γιορτές της κάθε θρησκείας και να βρούμε εικόνες από το διαδίκτυο με τις καθιερωμένες τελετουργίες:
(Πάσχα στον Χριστιανισμό κ.λ.π).




Γιάννης Τσαρούχης
Η Βάπτισις του Υιού του Ανθρώπου
Γιάννης Τσαρούχης
Οι 4 Εποχές
img4_1
Απόστολος Κρεζίας
Η Γέννηση του Χριστού
img4_4
Θεόδωρος Ράλλης
Ικεσία
Βούδας

Γιάννης Τσαρούχης
Άγιος Ιάκωβος ο Πέρσης από τα Μετέωρα


Vincenzo Catena
Ένας πολεμιστής λατρεύει το θείο βρέφος και τη Παναγία


ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ










ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΣ










ΣΤ. Καθόμαστε στη γωνιά και συζητάμε για τα μηνύματα που πρέπει να μεταφέρουμε στα παιδιά όλου του κόσμου. Συγκεντρώνουμε χαρτόνια, μαρκαδόρους και ξεκινάμε να μεταδώσουμε το μήνυμα της συνεργασίας και της αγάπης σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μας πουν τα δικά τους μηνύματα και εμείς τα καταγράφουμε. Τα μηνύματα μπορούν να γραφτούν και στις γλώσσες των παιδιών με τη βοήθεια κάποιου μέλους της οικογένειας τους. 

Ζ. Βάζουμε κλασική μουσική και ζητάμε από τα παιδιά να σχηματίσουν με το σώμα τους ένα ομαδικό γλυπτό, το οποίο θα μας μεταδίδει ένα μήνυμα αγάπης και αισιοδοξίας. 
<<Όλοι είμαστε ίδιοι και διαφορετικοί>>.






Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ

Τις πρώτες μέρες του σχολείου, τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται άβολα στο χώρο της τάξης. Βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους τους. Καλούνται να ανταποκριθούν σε νέες συνθήκες και στις απαιτήσεις του νέου περιβάλλοντα χώρου.
Στόχος μας είναι να κάνουμε τα παιδιά να αισθανθούν οικεία με το χώρο γύρω τους και να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος;
Τα Παιχνίδια Γνωριμίας!!!!!!!!!!

ΑΣ ΠΑΙΞΟΥΜΕ 

Α. ΜΕΡΟΣ

Ασκήσεις γνωριμίας με το χώρο

Α. Βάζουμε μουσική και κινούμαστε ελεύθερα στο χώρο. Παρατηρούμε βασικές λεπτομέρειες, αγγίζουμε-μυρίζουμε-ακούμε ήχους. Βρίσκουμε μία θέση και καθόμαστε με κλειστά μάτια. Ανοίγουμε τα μάτια, μόλις σταματήσει η μουσική και κοιτάμε γύρω μας.
Συνεχίζουμε να κινούμαστε στο χώρο με τη συνοδεία της μουσικής. Μόλις σταματάει η μουσική, πρέπει να μένουν ακίνητα, κάθε φορά σε μία διαφορετική στάση.

Β. Βάζουμε μουσική και κινούμαστε στο χώρο. Κάθε φορά περπατάμε με έναν διαφορετικό τρόπο

  • περπατάω σαν να έχω μαξιλάρια στα πόδια,
  • περπατάω σαν να έχω βαρίδια στα πόδια μου,
  • περπατάω σαν να φοράω βατραχοπέδιλα,
  • περπατάω σε ένα τεντωμένο σκοινί.

Παιχνίδια Γνωριμίας-Μαθαίνω το όνομα του φίλου μου

Α. Σε κύκλο ένα ένα παιδί μας λέει δυνατά το όνομα του. Έπειτα χρησιμοποιούμε μία μικρή μπαλίτσα και τη κυλάμε σε κάποιο φίλο μας, λέγοντας το όνομα μας.
Β. Κρατάω ένα λουλούδι στα χέρια μου και το προσφέρω σε έναν φίλο μου, τον οποίο δεν γνωρίζω. Μου λέει δυνατά το όνομα του και επαναλαμβάνω κι εγώ.
Γ. Κάθε παιδί λέει δυνατά το όνομα, με όποιο τρόπο θέλει. Τα υπόλοιπα το επαναλαμβάνουν με τον ίδιο τρόπο.
Δ. Φτιάχνουμε ένα φανταστικό κουτί με αργές σταθερές κινήσεις. Το κρατάμε στα χέρια μας και βγάζουμε από μέσα το όνομα μας.Το λέμε με όποιο τρόπο επιθυμούμε.
Ε. Ένα παιδί είναι το πρώτο βαγόνι, ενός φανταστικού τρένου. Ξεκινάει το τραγούδι: "Τρέχω, τρέχω και καλπάζω και σε σένα σταματώ, χάρισε μου το όνομα σου, για να το' χω φυλαχτό". Τα υπόλοιπα παιδιά είναι σε κύκλο, ώσπου σχηματίζεται ένα μεγάλο τρένο.
ΣΤ. Ένα παιδί μπαίνει στη μέση ενός κύκλου που έχει σχηματιστεί. Προτείνει με ποιο τρόπο η υπόλοιπη ομάδα θέλει να του φωνάξουν το όνομα του:ψιθυριστά, ινδιάνικα, σαν τενόροι, κουρασμένα,σαν ρομπότ,τραγουδιστά, λαχανιασμένα.
Ζ. Σχηματίζουμε ένα κύκλο και με τη βοήθεια ενός μουσικού οργάνου όπως ένα ντέφι λέμε δυνατά: "Τι είναι αυτό που είναι στρογγυλό, μοιάζει με καπέλο, μοιάζει με ταψί και άμα το χτυπήσεις βγάζει μουσική". Το παιδί που κρατάει το ντέφι, μας λέει δυνατά το όνομα του.

Παιχνίδια Γνωριμίας-Αγγίζω τον φίλο μου

Α. Κινούμαστε στο χώρο με τη συνοδεία μουσικής. Όποιον συναντάμε, τον χαιρετάμε και συστηνόμαστε, δίνοντας το χέρι μας(χειραψία). Συνεχίζουμε να κινούμαστε, αλλά μόλις ακουστεί το χτύπημα του ταμπουρίνου τα παιδιά καλούνται να βρουν ένα ταίρι. Αρχικά συναντιούνται με τους ώμους και λένε το όνομα τους. Συνεχίζει η μουσική και πάλι κινούνται.Μόλις σταματήσει βρίσκουν ένα άλλο ταίρι και ακουμπούν τα δάχτυλα τους. Συνεχίζεται η διαδικασία. Προτεινόμενοι τρόποι συνάντησης: μύτη,αυτιά, κεφάλι, γόνατα, αγκώνες, παλάμες. Είναι ένας τρόπος να μάθουν τα μικρότερα παιδιά τα μέρη του σώματος μας.

Β. Τα παιδιά γίνονται ζευγάρια και μας δείχνουν έναν τρόπο με τον οποίο θέλουν να περπατήσουν. Το κάθε ζευγάρι το παρουσιάζει στην υπόλοιπη τάξη.

Γ. Σε ζευγάρια τα παιδιά θα προσποιηθούν τον τυφλό και τον οδηγό του. Κάθε φορά ο οδηγός κατευθύνει τον τυφλό στο χώρο, υπό τη συνοδεία μουσικής. Μόλις αλλάξει η μουσική πρέπει να αλλάξουν τα ζευγάρια. Ένας άλλος τρόπος είναι μόλις αλλάξει η μουσική, να αλλάξουν οι οδηγοί ταίρι και ούτε καθεξής. Στο τέλος ο κάθε τυφλός προσπαθεί να μαντέψει ποιος ήταν ο πρώτος του οδηγός.

ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!!

Παίζω και Κινούμαι το Φθινόπωρο

Α. ΆΣΚΗΣΗ

Συγκεντρώνουμε στη τάξη μας πολλά πανιά σε αποχρώσεις του καφέ και του κίτρινου, χρώματα που μας παραπέμπουν στην εποχή μας. Βάζουμε μουσική και αφήνουμε τα παιδιά να κινηθούν στο χώρο. Στη συνέχεια τους λέμε να κινηθούν χωρίς να πατούν πάνω  στα πανιά μας, αλλά να κινούνται τριγύρω τους. Μόλις σταματήσει η μουσική όλα τα παιδιά πρέπει να βρουν ένα πανί και να το κρατήσουν στο χέρι τους. Ένα ένα μας παρουσιάζει το πανί του και προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να το χρησιμοποιήσει για την εποχή του φθινοπώρου. Παράδειγμα: το φοράω ως αδιάβροχο, το μετατρέπω σε ομπρέλα, σε καπέλο κ.λ.π.

Β. ΆΣΚΗΣΗ

Επιλέγουμε διάφορους ήχους της φύσης, όπως: ήχους βροχής, αστραπής, αέρα κ.λ.π. Βάζουμε να ακουστεί ο ήχος και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αντιδράσουν με τον δικό τους τρόπο. Παράδειγμα: μόλις ακούσουν τη δυνατή βροχή, τρέχουν να βρουν ένα υπόστεγο να κρυφτούν ή κάνουν πως ανοίγουν μία ομπρέλα. Αν ακούσουν το απαλό αεράκι που ρίχνει τα φύλλα από τα δέντρα, αρχίζουν να κάνουν πως κρυώνουν ή πως μαζεύουν τα φύλλα. Αφήνουμε τα παιδιά να σκεφτούν και να αυτοσχεδιάσουν.

Ο Σεπτέμβριος μέσα στη παράδοση!!!



ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Το Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια.
Αν βρέξει ο Τρυγητής,χαρά στον τυροκόμο.
Του Σεπτεμβρίου οι βροχές πολλά καλά μας φέρνουν.
Τον Τρυγητή σιτάρι σπείρε και στο πανηγύρι σύρε.
Τον Τρυγητή του αμπελουργού πάνε χαλάλι οι κόποι.
Μάρτη και Σεπτέμβρη ίσια τα μεσημέρια.
Του Σταυρού αρμένιζε και του Σταυρού δένε.

ΛΑΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Τρυγητής:γίνεται ο τρύγος των σταφυλιών
Σταυριάτης: γιατί στις 14 γιορτάζουμε την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού
Ορτυκολόγος: γιατί εμφανίζονται τα αποδημητικά ορτύκια

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Την 1η Σεπτεμβρίου οι γυναίκες ραντίζουν τα σπίτια τους με νερό, στολίζουν λουλούδια, μήλα και ρόδια,τα οποία σπάζουν για να σκορπίσουν οι σπόροι τους. Ο παπάς του χωριού επισκέπτεται τα σπίτια και εύχεται καλό μήνα, ενώ οι νοικοκυρές του προσφέρουν μέλι και κουλούρια.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Την 1η Σεπτεμβρίου οι νοικοκυρές πηγαίνουν και γεμίζουν κανάτια με νερό, τα οποία πηγαίνουν στο σπίτι και στη πόρτα πατούν ένα ρόδι για καλοτυχία. Πριν μπει στο σπίτι φωνάζει "Καλημέρα σπίτι" και μπαίνει με το δεξί. Ρίχνει το νερό σε 4 γωνίες του σπιτιού και λέει: "Όπως τρέχει το νεράκι, έτσι να τρέχει και το καλό στο σπίτι μας". Το έθιμο αυτό ονομάζεται "αμποδιακό".

ΤΗΝΟΣ

Οι γεωργοί πηγαίνουν μαζί με τις οικογένειες τους στα αμπέλια τους και γεμίζουν τα κοφίνια τους με σταφύλια. Έπειτα πηγαίνουν στο πατητήρι και πατούν τα σταφύλια. Το κρασί το δοκιμάζουν στη γιορτή του Αγίου Μηνά στις 11 Νοεμβρίου.

ΣΠΕΤΣΕΣ

Στις 8 Σεπτεμβρίου στο νησί γίνεται μία μεγάλη γιορτή, καθώς γιορτάζουν τη Παναγία της Αρμάτας και την επέτειο της ναυμαχίας της 8ης Σεπτεμβρίου 1822. Γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι με πολλά θεάματα, ενώ σημαντική είναι η αναπαράσταση της ανατίναξης της τουρκικής ναυαρχίδας.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Οι κάτοικοι ραντίζουν με αγιασμό τα σπίτια τους, τα αμπέλια και τα δίχτυα τους.

ΛΗΜΝΟΣ

Στις 14 Σεπτεμβρίου οι νοικοκυρές κόβουν τα βασιλικά τους και τα πηγαίνουν στην εκκλησία, όπου ο ιερέας τα μοιράζει στους πιστούς.


ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
   
Ο Σεπτέμβρης είναι αγόρι
και έχει ολόχρυσο καπέλο
και χρυσό το πανωφόρι.

Τα παπούτσια του είναι φύλλα
που'χουν πέσει απ'τα πλατάνια
και τα μάγουλα του μήλα.

Κρατάει σάκα από νερό
κι έχει μέσα τα βιβλία
από σύννεφο κι αφρό.

Με του ανέμου τα ποδάρια
τρέχει δίχως να τον βλέπεις
στων βημάτων του τα χνάρια.

Διαμαντάκια θε να βρεις,
σταγονίτσες, σταγονίτσες
μιας ολόχρυσης βροχής.

Ο Σεπτέμβρης είναι αγόρι
κατεβαίνει από τα δάση,
κατεβαίνει από τα όρη.

Κι έρχεται για να χτυπήσει
μια πελώρια καμπάνα,
το σχολείο για να αρχινίσει.

Ο Σεπτέμβρης πάντα
δες, έχει όλα τα παιδάκια
φίλους και συμμαθητές.

        Ρένα Καθραίου




«Τα ρόδινα και τα μαβιά, μαλαματένια μου–
ρώγα τη ρώγα σφίγγει το σταφύλι,
φιλί φιλί ανεβαίνει ο έρωτας.
Δυο τσαμπιά κάθονται στη φούχτα μου,
δυο πέρδικες, τριανταφυλλένια μου.
Κι ύστερα, με τον Τρυγητή, λαγούτα και ντουφέκια –
Πίνει ο πατέρας το κρασί, και το μωρό το γάλα.»


         Γιάννης Ρίτσος



Σκόρπια φύλλα του φθινόπωρου
οι αγρότες για τη σπορά περιμέναν βροχή
ο άνεμος κλωθογύριζε ανοίγοντας τα επουράνια
«ποιά οδό ακολουθούν τα κίτρινα φύλλα που πέφτουν;»[…]
… (φύσ’ αγέρι, φύσ’ αγέρι) να μας πας στην ξενιτιά
να μας πας στα πέρα μέρη
φύσα θάλασσα πλατιά
φύσ’ αγέρι, φύσ’ αγέρι.
  Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης

Προτεινόμενα βιβλία για το Φθινόπωρο και το μήνα Σεπτέμβριο
1. Τραγουδώ τις εποχές και τους μήνες, εκδόσεις Διάπλαση.
2. Με τους μήνες συντροφιά ζωντανεύω τα παλιά, εκδόσεις βιβλιοΔιάπλους.
3. Τα παιδιά του Φθινοπώρου, εκδόσεις Πατάκη.


Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΩΔΙΕΣ

 Τραγούδια και Μελωδίες με θέμα το Φθινόπωρο!!






Η Βροχή
http://www.youtube.com/watch?v=H9X1Dmxpojw

Το Φθινόπωρο
http://www.youtube.com/watch?v=nmvmWe6FHSo

It's Raining It's Pouring
http://www.youtube.com/watch?v=aL4-Ztpl82I

Ίσκιοι στον Ήλιο
http://www.youtube.com/watch?v=n_Ta7R9veD8

Σταύρος Ξαρχάκος-Φθινοπωρινός Δρόμος
http://www.youtube.com/watch?v=6hBUccZfeqY

Σταμάτης Σπανουδάκης-Φθινόπωρο
http://www.youtube.com/watch?v=XxWhtF08JkQ

Σταμάτης Σπανουδάκης-Ένα μπουκαλάκι με βροχή
http://www.youtube.com/watch?v=afyQl6H1zpg

Σταμάτης Σπανουδάκης-Η μελαγχολία της Όβια
http://www.youtube.com/watch?v=wHerIfrfPDE

Σταμάτης Σπανουδάκης-Βροχερό Δειλινό στο Βόσπορο
http://www.youtube.com/watch?v=GD_BPCsoN4U

Μάνος Χατζηδάκις-Βροχή
http://www.youtube.com/watch?v=faL2rSYe8_k

Μάνος Χατζηδάκις-Όταν έρχονται τα σύννεφα
http://www.youtube.com/watch?v=_n5WuerwZbw

Φθινοπωρινό Ξέσπασμα
http://www.youtube.com/watch?v=AsvqYBAHdO4

Ευανθία Ρεμπούτσικα-Φθινοπωρινή Ακολουθία
http://www.youtube.com/watch?v=TDPvRXiq4yE

Ευανθία Ρεμπούτσικα-Μετά τη Βροχή
http://www.youtube.com/watch?v=1oBN--8hq2I

Ευανθία Ρεμπούτσικα-Η ομπρέλα του Βοσπόρου
http://www.youtube.com/watch?v=On_CQMJvOTs&list=PLE9D21A28109A0641

Δήμητρα Γαλάνη-Δάκρυα του Φθινοπώρου
http://www.youtube.com/watch?v=fN7I6jaJZCo

Ορφέας Περίδης-Σεπτέμβριος
http://www.youtube.com/watch?v=FcJA-GbAfDI

Ορφέας Περίδης-Οκτώβριος
http://www.youtube.com/watch?v=Ei18NVJb1xw

Χαρούλα Αλεξίου-Φθινόπωρο
http://www.youtube.com/watch?v=7YkR5v0owTI

Παντελής Θαλασσινός-Ένας μικρός γλυκός παλιός Σεπτέμβριος
http://www.youtube.com/watch?v=GDHokYyehsM

Πέτρος και Μαρίκα Δουρδουμπάκη-Φθινόπωρο
http://www.youtube.com/watch?v=5YcPTrqaeX0

Λουκιανός Κηλαηδόνης-Κίτρινο Φθινόπωρο
http://www.youtube.com/watch?v=apvipK6H4ZY

Μίκης Θεοδωράκης-Φθινόπωρο
http://www.youtube.com/watch?v=tRB1ihgw9fk

Antonio Vivaldi-Autumn
http://www.youtube.com/watch?v=GVl6CBHCyXs

Tchaikovsky-Autumn Song
http://www.youtube.com/watch?v=BQVd_N1xdVM



Φθινοπωρινή Βροχή-Μουσική Μελωδία
http://www.youtube.com/watch?v=CbFyQxN4PpE

Φθινοπωρινή Μοναξιά-Μουσική Μελωδία
http://www.youtube.com/watch?v=E0_0WQey1tc

Φθινόπωρο-Μουσική Μελωδία
http://www.youtube.com/watch?v=i8EDPFKIiow

Φθινόπωρο-Μουσική Μελωδία
http://www.youtube.com/watch?v=XGmQi2rrAD0

Φθινόπωρο-Μουσική Μελωδία
http://www.youtube.com/watch?v=EKfwh8wlt7w

Φθινόπωρο-Γιαπωνέζικη Μουσική Μελωδία
http://www.youtube.com/watch?v=XStomhRg1_M

Φθινόπωρο-Γιαπωνέζικη Μουσική Μελωδία
http://www.youtube.com/watch?v=tHGgi9eXQ7g

Φθινόπωρο-Μουσική Μελωδία
http://www.youtube.com/watch?v=KU_a4H27hzk